Monday, December 26, 2011

Menarik tentang Bumi

Menarik tentang Bumi

Allah yang menciptakan tujuh petala langit dan (Ia menciptakan) bumi seperti itu; perintah Allah berlaku terus menerus di antara alam langit dan bumi. (Berlakunya yang demikian) supaya kamu mengetahui bahawa sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu, dan bahawa sesungguhnya Allah tetap meliputi ilmuNya akan tiap-tiap sesuatu (Surah at-Tallaq : 12)
Hugh Ross, seorang ahli astronomi Amerika, menyenaraikan keseimbangan-keseimbangan yang terdapat pada Bumi:
Bumi, Bulan dan Matahari, saling perlu memerlukan
1. Graviti Permukaan Bumi

Graviti Bumi yang diukur oleh NASA dengan menggunakan Grace Mission

 • Jika terlalu kuat, ia akan menyimpan terlalu banyak ammonia dan metana
 • Jika terlalu lemah, atmosfera bumi akan kehilangan banyak air
2. Nisbah Oksigen dan Oksigen Dalam Atmosfera
Komposisi oksigen dalam atmosfera Bumi
 • Jika terlalu besar, fungsi hidupan yang dimajukan akan bergerak terlalu laju
 • Juka terlalu kecil, fungsi-fungsi hidupan yang dimajukan akan bergerak terlalu perlahan
3. Ketebalan Ozon Dalam Atmosfera

Lapisan Ozon bumi

 • Jika terlalu tebal, suhu di permukaan bumi akan menjadi terlalu  rendah
 • Jika terlalu nipis, suhu permukaan bumi akan menjadi terlalu tinggi dan terlalu banyak radiasi UV pada permukaan bumi
4. Jarak Daripada Bintang Induk

Kedudukan bumi dengan Matahari ialah 1 A.U atau 150 juta km

 • Jika terlalu jauh, bumi akan menjadi terlalu sejuk untuk satu kitaran air yang stabil
 • Jika terlalu hampir, bumi akan menjadi terlalu panas untuk satu kitaran air yang stabil
5. Tempoh Putaran Bumi

Putaran Bumi di atas paksinya

 • Jika terlalu lama, perbezaan suhu di antara siang dan malam menjadi terlalu ketara
 • Jika terlalu singkat, had laju angin atmosfera akan menjadi terlalu besar
6. Medan Magnet

Tanpa lapisan magnetosfera, Bumi akan hancur lebur

 • Jika terlalu kuat, ribut-ribut elektromagnetik akan menjadi terlalu kuat
 • Jika terlalu lemah, bumi akan kurang perlindungan daripada radiasi kuat bintang-bintang
Medan magnet Bumi
7. Tarikan Graviti Bulan

Pergerakan Bulan

 • Jika terlalu kuat, kesan pasang-surut dan putaran masa akan menjadi terlalu hebat
 • Jika terlalu kurang, perubahan kecondongan orbit akan menyebabkan ketidakstabilan iklim
8. Ketebalan Kerak Bumi

Kerak Bumi

 • Jika terlalu tebal, terlalu banyak oksigen dipindahkan daripada atmosfera ke kerak Bumi
 • Jika terlalu nipis, aktiviti gunung berapi dan tektonik akan menjadi terlalu dahsyat
9. Albedo (Nisbah Cahaya Yang Dipantulkan Kembali Ke Angkasa)
Albedo


 • Jika terlalu banyak, menyebabkan Bumi akan dilanda zaman air yang tidak terkawal
 • Jika terlalu sedikit, kesan Rumah Hijau yang tidak dapat dikawal

Mengapa 10 Kotak Tulang Rangka Orang Purba Kita Di Bawa Ke London Tahun 50-an Dan Disimpan di University Of Cambridge?

Mengapa 10 Kotak Tulang Rangka Orang Purba Kita Di Bawa Ke London Tahun 50-an Dan Disimpan di University Of Cambridge?

 
 
 
 
 
 
2 Votes

Tajuk : Mengapa 10 Kotak Tulang Rangka Orang Purba Kita Di Bawa Ke London Tahun 50-an Dan Disimpan di University Of Cambridge?
Artikel Oleh : Sangtawal Sakranta. Artikel yang ingin saya tulis kali ini adalah berkaitan dengan negeri kelahiran saya iaitu Kelantan atau sebuah negeri yang dulunya pernah diberikan nama Kalathana atau Medang Gana. Negeri Tanah Serendah Sekebun Bunga (Valley of Flower Garden Land) juga adalah nama sebutannya.Nama Negeri Kelantan Serambi Mekah juga adalah sangat popular dan menjadi sebutan dizaman Tok Kenali.
Mari kita jejaki sedikit catatan lama sejarah berkaitan dengan nama negeri ini.Berikut adalah beberapa catatan yang saya ambil dari artikel-artikel saya yang terdahulu:
[1. Berdasarkan catatan Claudius Ptolemy, ahli bumi dan ilmu falak berkebangsaan Yunani, dalam bukunya Geography of Eastern Asia yang ditulis pada abad ke-2 M, disebutkan nama tiga buah tempat, yaitu “Kole Polis”, “Primula”, dan “Tharra” yang terletak di pantai timur Semenanjung Tanah Melayu.
2. G. E. Gerini, peneliti berkebangsaan Itali, mengatakan bahawa “Kole Polis” terletak di Kelantan. Ia menganggap nama Kelantan adalah gabungan kata dari “Kolo” dengan kata “Thana” atau “Tanah”, hingga menjadi “Kolathana” atau “Kolamtanah” atau “Kolantan”.
3. Sejak abad ke-6 M, catatan-catatan sejarah China menyebut Kelantan dengan berbagai nama. Pada masa Kerajaan Liang (502-557 M), orang China menyebut “Tan-Tan”. Pada masa Kerajaan Tang (618-906 M), orang China menyebut “Tann-Tann”. Sedangkan pada masa Kerajaan Sung (960-1279 M), Kelantan disebut dengan kata “Chi-lan-chau” atau “Chi-lan-tan”. Pada awal abad ke-17 M, Kelantan disebut dengan “Ko-lan-tan” atau “Ku-lan-tan”.
4. Selain “Tan-Tan” atau “Tann-Tann”, ada sebuah negeri lagi yang disebut-sebut oleh orang-orang China, yaitu “Chit-tu” yang bererti Negeri Tanah Merah dan dikaitkan dengan Negeri Kelantan.
Berdasarkan letak geografinya, sebahagian ahli sejarah justeru beranggapan bahwa Chit-tu (Tanah Merah) atau “Raktamrittika” adalah Kelantan itu sendiri. Seorang ahli sejarah Eropah, Paul Wheatley cenderung mempercayai bahawa Chit-tu itu terletak di Kelantan.
Hal itu bermula dari sejarah Kerajaan Raktamrittika yang didirikan pada abad ke-6 M oleh Raja Gautama, putra Raja Kalahtana. Chit-tu pernah menjadi wilayah taklukan Kerajaan Funan. Pada tahun 1225 M, Kelantan pernah ditakluk oleh Sriwijaya.
Pada tahun1411 M (814 H), Negeri Kelantan mulai dipimpin oleh seseorang bernama Raja Kumar. Namun, pakar-pakar sejarah belum dapat menentukan dari mana asal Raja Kumar. Hanya ada sebuah data yang menyebutkan bahawa Raja Kumar pernah menjalin hubungan dengan Raja China. Misalnya, pada tahun 1412 M, Raja Kumar menerima pemberian berupa kain-kain sutera dan surat puji-pujian dari Raja China.
Sebahagiannya dari sumber:
Hamid, Rogayah A. dan Mariyam Salim, Kesultanan Melayu Kelantan, (Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2006). ]
Itulah serba sedikit catatan-catatan purba berkenaan dengan Negeri Kelantan.
Sila baca satu lagi artikel yang dipetik dari blog ini : http://faizn.blog.friendster.com/
berkaitan dengan Kelantan dan kaitannya dengan Kerajaan Sriwijaya, Tulis Faizn begini :
[ Kerajaan Sriwijaya Awal: Indonesia atau Malaysia?
Kelantan adalah sebuah negeri diSemenanjung yang banyak menyimpan rahsia-rahsia sejarah. Kalau dikaji dari sejarah Kelantan purba sehinggalah Kelantan di zaman Long Yunus [Kelantan Moden] maka kita akan membuat satu konklusi bahawa Kelantan merupakan KUNCI pembukaan sejarah-sejarah di Asia Tenggara seterusnya memegang peranan penting dalam penyebaran berbagai agama dan kebudayaan yang mengaitkan negeri China, Korea, Jepun, Arab dan India. Ternyata bumi Kelantan adalah PUSAT segala-galanya.
Sebut sahaja nama-nama negeri atau pulau-pulau, maka Kelantan tetap dikaitkan walaupun ianya mempunyai nama yang sering berubah-ubah. Inilah yang menimbulkan kebingungan dan kekeliruan para ahli pengkaji sejarah dalam menentukan lokasi nama-nama tempat atau negeri sehingga berlaku percanggahan di antara satu sama lain.
Dua faktor yang menyebabkan peninggalan-peninggalan lama hilang dan tidak dapat dikesan lagi lokasinya ialah:
1-kerana dari sudut geografinya Kelantan merupakan sebuah negeri di Semenanjung yang sering dilanda banjir. Hakisan-hakisan yang sering berlaku banyak meruntuhkan dan menenggalamkan kesan-kesan sejarahnya ke dalam bumi dan sungai, dan;
2-peperangan-perangan yang berlaku samada oleh serangan-serangan dari luar atau perangan sendiri telah membawa bencana dan banyak membinasakan kesan-kesan purba. Contohnya satu tempat yang terdapat di hilir Kelantan sekarang kira-kira 3 batu di sebelah barat-daya Bukit Panau, ibu kota yang namanya YAWATOKI bagi negeri Kelantan dalam abad pertama sehingga beberapa abad kemudian dikatakan telah tenggelam ke dalam bumi [pada akhir abad yang ke 14 masehi sewaktu menjadi ibu-kota Empayar Chermin Jeddah]
Kota YAWATOKI dan BUKIT PANAU waktu itu dikatakan terletak di tepi pantai. YAWATOKI bererti “TITIK JAWA” yang bermaksud, DARI KOTA INILAH POLITIK DAN KEBUDAYAAN [BANGSA] JAWA MULA BERKEMBANG KE SELURUH ASIA TENGGARA.
Ahli-ahli sejarah dan arkeologi Indonesia, ahli arkeologi dari Amerika dan Belanda masih tercari-cari pusat kerajaan SRIWIJAYA yang pertama kerana tiga buah kawasan utama iaitu di Bukit Siguntang di Palembang, Muara Takus dan Muara Jambi tidak ada kesan-kesan yang menunjukkan bukti bahawa kawasan-kawasan tersebut wujud bersama-sama kerajaan SRIWIJAYA di peringkat awal.
Prasasti-prasasti [batu bersurat] yang dijumpai tidak dapat menunjukkan bahawa Palembang pusat SRIWIJAYA di awal abad 7 Masehi. Prasasti Kedukan Bukit di Palembang yang paling tua tarikhnya [638Masehi] dan paling penting dalam konteks kajian untuk mencari lokasi pusat SRIWIJAYA yang awal juga tidak menemukan bukti-bukti yang jelas dan masih disangsikan.
Bronson seorang ahli arkeologi dari Amerika yang telah mengemuka beberapa hipotesis hanya dapat menjumpai kesan-kesan peninggalan sejarah terutama di Bukit Siguntang dan Palembang yang menunjukkan bekas-bekas permukiman manusia dan penemuan arca dan seramik yang berasal dari China dan Thailand adalah pada abad ke 14 hingga 17 Masehi.
Beliau kemudian mengemukakan pendapatnya bahawa apa yang ditemui oleh para arkeologi Indonesia adalah penemuan seramik dan arca perbakala peninggalan MAJAPAHIT dan SINGGOSARI serta KESULTANAN PALEMBANG.
Jadi di manakah pusat SRIWIJAYA yang sebenarnya?
Garis lintang 5 darjah 50 minit ! ]
*Peta Negeri Kelantan, Benarkah Sungai Kelantan itu Sungai Sidon?
Misteri berkaitan dengan Gua Cha ini amat menarik perhatian saya.Apa tidaknya, Gua ini pernah digali dan diselongkar oleh pengkaji-pengkaji barat sebanyak dua kali pada tahun dan 1936 dan1954.Selepas itu oleh pengkaji tempatan pada tahun 1979.
Apakah misteri yang ada di Gua Cha sehingga para pengkaji barat sanggup meneroka daerah Ulu Kelantan dan menyeberangi Sungai Nenggiri semata-mata untuk membuat penggalian di Gua Cha yang berada di dalam hutan belukar itu? Dari mana mereka mengetahui rahsia tentang khazanah bangsa melayu yang tersimpan dan terkambus di dasar Gua Cha ribuan tahun silam? Mari kita bongkar kembali misteri ini!
*Gua Cha
Gua Cha terletak ditebing kiri Sungai Nenggiri di Ulu Kelantan, 16 km ke hilir Kampung Kuala Betis. Ianya merupakan satu kawasan batu kukup atau batu lindungan yang mempunyai keluasan lantai hampir 300 meter persegi.
* Sungai Nenggiri , Hulu Kelantan
Dari sudut arkeologi, Gua Cha boleh dikatakan tapak yang paling aktif sekali diselidiki, di Semenanjung Malaysia. Penemuan gua ini telah dilaporkan oleh H.D. Noone pada tahun 1936 manakala kajian yang lebih mendalam dijalankan oleh G.de G. Sieveking pada tahun 1954 dan sekali lagi pada tahun 1979. Kajian terbaru pula dijalankan oleh Haji Adi bin Haji Taha ditapak yang sama.
Hasil dari kajian-kajian yang dijalankan lebih dari 30 tinggalan manusia zaman ‘Hoabinhian’ dan Neolitik ditemui di Gua Cha. Tembikar-tembikar yang dibuat dalam pelbagai bentuk dan ragam dan alat-alat perhiasan juga ditemui dalam kuantiti yang banyak dan merupakan perkakas pengkebumian yang ditanam bersama mayat. Bukti tinggalan makanan yang ditemui di Gua Cha menunjukkan yang masyarakat tersebut bukan sahaja memburu haiwan kecil tetapi juga haiwan besar .
Pentarihan karbon menunjukkan yang Gua Cha telah didiami oleh masyarakat ‘Hoabinhian’ sejak 10,000 tahun yang silam dan diikuti oleh masyarakat Neolitik pada kira-kira 4,000 tahun yang lalu. Bukti beras terbakar juga ditemui di Gua Cha dibahagian lapisan atas menunjukkan bahawa disitu pernah wujud satu penempatan manusia disekitar Gua Cha.
Baiklah, sila baca satu keratan akhbar berikut :
KLIK sini :
ARKIB akhbar utusan : 18/01/2008
[ Rais dapatkan rangka manusia Gua Cha
KUALA LUMPUR 17 Jan. – Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Datuk Seri Dr Rais Yatim akan berlepas ke England minggu depan untuk mendapatkan tulang rangka manusia Gua Cha pada zaman purbakala yang kini disimpan di University of Cambridge’s MacDonald Institute of Archaelogy.
Tulang rangka itu dari gua di Kelantan, kira-kira 5,000 lepas, dikeluarkan dari Malaysia pada 1950-an oleh bekas pengarah Muzium Taiping, G. de Sieveking ke rumahnya di United Kingdom.
Sieveking (1925-2007) seorang ahli arkaelogi zaman purbakala, yang lebih terkenal kerana kerja-kerja mengenai batu api dan lombong batu api.
Seorang penuntut doktor falsafah di University of Cambridge, beliau menjalankan penggalian di Malaysia pada 1950-an, yang paling terkenal di Gua Cha.
Menurut kenyataan Jabatan Warisan Negara kementerian itu hari ini, Rais akan mengetuai satu delegasi untuk memuktamadkan penghantaran pulang tulang rangka itu, yang dianggap penting dan bernilai bagi penduduk kuno di Malaysia.
Pesuruhjaya Warisan Negara, Datuk Prof. Emeritus Zuraina Majid telah mengilhamkan usaha itu untuk membawa balik tulang rangka berkenaan awal apabila beliau masih lagi berkhidmat dengan Universiti Sains Malaysia (USM).
Jabatan itu menyatakan Gua Cha, yang terletak di benteng Sungai Nenggiri di Ulu Kelantan, merupakan sebuah tapak zaman purbakala di Asia Tenggara dan telah menyimpan kira-kira 40 tulang rangka.
– Bernama ]
* Skeleton Manusia Gua Cha yang dipamerkan di University Of Cambridge
Adalah dianggarkan lebih kurang 40 rangka manusia atau “human skeleton” yang dijumpai di Gua tersebut telah dipindahkan oleh Seiveking ke England dalam tahun 50-an dalam 10 kotak besar! Apa yang menarik perhatian saya ialah mengapa rangka manusia ini disimpan di University tersohor iaitu University Of Cambridge???
Rangka manusia Hoabinhian telah ditemui oleh Gale Sieveking di dalam gua ini. Antara yang ditemui ialah 5 biji mangkuk daripada tanah liat dikebumikan bersama simati sebagai bekalan di alam lain. Pada tangannya terdapat seramik gelang tangan yang bersaiz besar. Usia artifak ini sekitar 1000 BC. Sebelum itu, pada tahun 1936 H.D. Noone telah menemui pelbagai artifak purba termasuk Beliung yang diperbuat dari batu Neolithic.

Lihat betul-betul gambar diatas, mengapa ada 5 buah mangkuk yang berukuran dari kecil ke besar di tanam sekali dengan mayat tersebut? Apa maksud 5 dan kaitan dengannya atau apakah ada 5 lagi alam yang akan ditempuhi oleh mereka mengikut kepercayaan mereka itu agaknya??? Mungkin maksud tersirat ialah mereka juga mempunyai kepercayaan bahawa alam ini hanya tempat persinggahan saja, masih ada lagi alam-alam lain yang akan ditempuhi oleh setiap jiwa!
Fikirkan lagi, jika rangka manusia itu pun mereka sanggup mengusung dan membawa pulang ke London, bagaimana pula dengan khazanah bangsa yang lain terutamanya manuskrip-manuskrip lama yang mengandungi ilmu-ilmu yang tidak ternilai ? bagaimana dengan peralatan orang melayu yang lain seperti senjata lama dan sebagainya? Kalau boleh, mereka mahu merompak dan membolot kesemuanya, mereka mahu menguburkan terus segala ketamadunan melayu, agar melayu yang tertinggal selepas penjajahan adalah melayu bodoh, melayu yang hilang identiti dan jati diri serta mengalami rasa inferiority yang amat kompleks. Kalau boleh mereka mahu menghilangkan terus bekas bekas ketamadunan dan kemegahan silam orang melayu supaya melayu kini kehilangan jejak dan terus dalam kealpaan.
Siapakah Gale Sieveking ???
Dengan mengkaji siapakah orang ini, maka kita bolehlah mengagak apakah motif atau tujuan dia membawa pulang begitu banyak tulang rangka manusia purba dari perut bumi kita ke rumahnya di United Kingdom dalam tahun 50-an.
Apakah tugas yang diberikannya sebagai Pengarah Muzium Taiping adalah satu Konspirasi untuk merompak dan melenyapkan terus kesan sejarah dan peradaban Melayu kononnya atas nama kajian dan pemuliharaan ?
Mari kita lihat siapa Gale Sieveking sebenarnya! Mari kita baca personaliti dan wataknya melalui kacamata isteri dan sahabat-sahabatnya yang lain.
Klik Sini :
Saya hanya ingin mengambil sedikit artikel dari link di atas, selebihnya anda boleh membacanya di sana :
[ In memoriam: Gale Sieveking 1925-2007
September 5th, 2007
Gale Sieveking was an archaeologist who worked in Malaya from the 1950s and onwards. He is best known for his excavation of Gua Cha in Kelantan, where over 30 humain remains have been found, buried in two distinct time frames, the Hoabinhian and the Neolithic. This tribute was published in the Newsletter of the Society of Antiquarians in London. Special thanks to Dr Ian Glover for this bit of news.
[ Dia telah menjadi terkenal kerana tulang rangka manusia Gua Cha dari Negara kita.Mereka telah menciplak dan mengkaji khazanah Negara kita menjadi milik mereka! Beliau sebenarnya bukan ingin sangat mengkaji tentang arang batu dan jenis tanah di Tanah Jawi, tapi mereka mahu kaji lebih dari itu! ]
Memories of Gale Sieveking (1925–2007)
The call, in the last issue of Salon, for further reminiscences concerning our late Fellow Gale Sieveking produced a fruitful bounty of information. Since Gale played such an important part in the development of archaeology as a discipline and in our understanding of prehistory, these valuable insights into his life and work are worth recording in full.
Our Fellow Ann Sieveking has generously provided a copy of the address that she gave at her late husband’s funeral. We are also very grateful to our Fellows Juliet Clutton-Brock, Michael Thompson, Michael Kerney and Phil Harding for their accounts of the lasting impression that Gale made on them, and to Professor Rory Mortimore, now Head of Civil Engineering and Geology at the University of Brighton, who provides an account of Gale’s ability to build multi-disciplinary teams around the study of flints and prehistoric technology.
[Saya amat tertarik dengan minat Gale Sieveking terhadap Prehistoric Technology ! Mungkinkah dia juga sedang mengkaji dan mencari bekas-bekas atau lombong Nabi Sulaiman dulu? Bukankah hutan Pahang adalah hutan yang tertua di Dunia dan disitu ada Gua Kota Gelanggi dan sebuah Kota Raya Purba yang ghaib ? ]
Ann Sieveking writes: ‘Gale was born on 26 August 1925 at Cagnes-sur-Mer, in the Alpes Maritimes. Having been born in France he was entitled, at the age of seventeen, to choose between French and British nationality, but in 1942 there was little liberty to do so and, with certain regrets, he relinquished his French nationality.
‘On leaving school, he joined the Fleet Air Arm, trained in flying in Canada, swam in the sea of Colombo and sat in an outlook post on top of a fort in Malta. Gale once related that his flying duties were curtailed when, on a training flight, he neglected to lower the undercarriage of his craft through a small oversight.
[Gale Sieveking bukan seorang pengkaji biasa! Biasanya pengkaji yang diajar menggunakan pesawat atau selok belok penerbangan dan berenang di laut dalam bukan untuk misi biasa! Lagipun, dia diarahkan untuk datang ke Malaya dahulu kerana mungkin ada sebab penting, malah dia sanggup melupakan hasratnya untuk meneruskan pengajian pakarnya (PhD) semata-mata untuk datang berkhidmat sebagai ‘kononnya’ Pengarah Muzium.Apa yang dikumpulkan dalam Muzium saudara??? Fikir-fikirkanlah sendiri! Dia ni pun bukan main liciknya sehingga dalam masa beberapa tahun je kat Malaya ni boleh buka dan jaga 3 lagi Muzium selain dari Muzium Taiping iaitu di Melaka, Kuala kangsar dan Seremban.Mungkinkah dia seorang freemason atau Illuminati ? ]
‘As soon as he was able to do so, he went up to King’s College, Cambridge. A grateful but insolvent Government financed ex-service personnel for two years of a three-year degree. For the first part of the tripos, Gale read history, but he was captivated by archaeology and in his final year he studied prehistory.
‘He then embarked on a PhD, but he left this unfinished since he had married, was in need of an income and had been offered a post as Deputy Director of Museums in Malaya. In 1953, Malaya was in the midst of the state of emergency declared by the British colonial government in 1948 as a response to Communist insurgency.
Opportunities for travelling and exploring were limited, but Gale still managed to open three new regional museums – in Malacca, Seremban and Kuala Kangsar – and he excavated sites of all periods wherever it was possible to do so.
‘The first of these was a seventeenth-century Portuguese fort in Johore Lama, facing Singapore across the Straits; another was an early Indian trading post in the mangrove swamps near Taiping, and a third, again in Johore, was the rescue of a collection of Chinese porcelain – one cannot say “excavation”, as the finder had put his pickaxe through the hoard when extending his vegetable patch. This had been buried for safety in a wooden box and included a number of blue and white Ming dynasty bowls of imperial quality, though how they came to be abandoned there remains a mystery.
[Penemuan alat-alat dari Zaman Dinasti Ming ini tidak direkodkan dalam sejarah kita saudara! Kemana hilangnya lagi barang-barang atau khazanah sejarah bangsa kita yang lain di bawah jagaan si Gale Sieveking ini? ]
‘Perhaps of most interest to Gale was his excavation of Gua Cha, a habitation site in a rock shelter on the Nengiri river in Kelantan. Gua Cha had been found in 1935 by H D Noon, but Noon had not survived the war. Working with our Fellow Michael Tweedie, then of the Raffles Museum, Singapore, Gale’s was the first systematic excavation of Gua Cha, where he found a slaughtering station for wild boar, along with human burials of both Mesolithic and Neolithic date, the latter with jadeite bracelets, polished stone axes and pottery bowls containing a supply of small animals, presumably for sustenance in the next world.
‘The site was in an isolated part of the jungle, but a police post had been established here to round up the indigenous people of this part of the peninsula who were suspected of supporting the insurgents with food and intelligence. Attired in jungle green, Gale and Ann Sieveking, along with Michael Tweedie and a number of museum staff, worked under military escort, and were kept supplied by parachute drops with food and – marvellously – paperback thrillers to read. When the dig was finished, all returned to civilisation down the Nengiri river on bamboo rafts; the human cargo survived the hazards better than did some of the finds.
[Tengok saudara, bagaimana mereka tahu disitu ada sesuatu yang berharga, sedangkan disitu adalah hutan belukar dan untuk membekalkan makanan kepada mereka pun, terpaksa menggunakan pengangkutan udara! Lagi satu, mengapa ketika penggalian mereka itu , mereka dikawal ketat oleh polis dan tentera? Cuba fikirkan! Benda-benda yang dijumpai adalah seperti yang mereka nyatakan, tetapi percayakah kita hanya itu saja??? Mungkin ada benda lain seperti emas atau barang yang lebih berharga yang mereka temui tetapi tidak dinyatakan sebagai barang yang ditemui agaknya! ]
‘After three years in Malaya, four Sievekings returned to England. Gale joined the British Museum, where he stayed for the rest of his professional career. Gale’s first research project was an analysis of Grand Pressigny flint, a beautiful honey-coloured stone found in east-central France and mined, worked and traded in the Neolithic. Grand Pressigny flint was unusual in being identifiable by its colour; at this date most flints were considered indistinguishable one from another. Gale was one of a group of researchers who established that flint from different localities could be identified by their trace elements. This analysis made it possible to map the distribution of flints from different mines; for example, axes from Grimes Graves were identified and shown to be distributed widely in England and in France, while French flint travelled in the opposite direction.
[ Sudah terang lagi bersuluh, beliau hanya ditugaskan untuk merompak khazanah sejarah bangsa kita dalam masa 3 tahun , kononnya atas kapasiti seorang pengarah muzium! Mengapa ketika beliau pulang ke England, beliau tidak terus mengkaji Tulang Rangka manusia purba sebanyak 10 kotak itu, tetapi meneruskan kajian keatas “Grand Pressigny Flint” ? Mengapa Tulang rangka manusia purba itu disimpan di University of Cambridge’s MacDonald Institute of Archaelogy saudara ? untuk siapa dan untuk apa ia perlu berada disitu? Bukankah selain dari ujian pentarihan menggunakan karbon, tulang itu juga boleh diambil sample DNA nya dan dikaji ? lihat di Link ini : Klik Sini
bagaimana mereka mengkaji dengan teliti dan mendalam DNA dan jenis Chromosome dalam genetic manusia. Ada juga disentuh disitu tentang Ancient WaterWays. ]
Juliet Clutton-Brock writes: ‘Gale will be sadly missed as an archaeologist of spirit and a loyal friend. Gale was an undergraduate at Cambridge during the crucial time when archaeology was in transition from an amateur occupation for treasure hunting to the practice of serious scientific research. The great names of this period – Graham Clark, Charles McBurney, Gordon Childe and Frederick Zeuner – had a determining and controlling influence on students who wished to join them in this endeavour, and they did not suffer fools gladly. Gale was one of the lucky few who was trained in prehistory on Clark’s excavations at Star Carr in the early 1950s, and it surely influenced his approach to prehistory and its interpretation for the rest of his career.
‘I was lucky to be given the opportunity, as an archaeozoologist, to work with Gale on the animal remains from his 1970s excavations at Grime’s Graves. Gale became a friend and colleague who was always supportive and always full of new ideas for how to approach the study of prehistoric remains. For me, these were the very large collection of antler picks from the flint mines as well as the skeleton of a dog, excavated so carefully that the remains of its last meal, tiny bones from a pig’s foot, were still with it, and the skull of an aged mare who had lost most of her teeth. Gale was an “ideas man”, but with a disciplined approach, and such people are sorely needed in any field of research.’
Michael Kerney writes: ‘Gale and I joined forces for an expedition to Thailand from 1 December 1965 to 31 March 1966. Our project had two aims: one was to locate sites in the limestone massifs in the country’s north and north-eastern provinces with Palaeolithic and earlier remains, sealed by stalagmite deposits, and thus datable using protactinium-thorium-uranium isotopic methods; the other was to investigate the relationship between the bronze age in Thailand and contemporary cultures in Yunnan. ]
[ Baca ayat dalam perenggan diatas, maksudnya selepas berada di Malaya selama 3 tahun, Beliau telah melakukan satu lagi misi ke Thailand pada tahun 1965-1966, tengok mereka sentiasa ada 2 benda yang dilakukan untuk mengelabui mata masyarakat umum.Misi utama mereka ialah untuk mengkaji hubungan antara Thailand dan Yunnan! ]
Oleh itu , segala taktik mereka itu tidaklah menghairankan kita, jika kita baca kajian mereka tentang Malay Peninsular as the setting of Books Of Mormon, KLIK SINI :
anda semua akan terkejut bila mereka melukis peta , bentuk taburan hutan, bentuk mukabumi, lokasi Bandar-bandar utama, malah mereka sudah mampu mendaki dan meneroka hutan Pahang , melepasi Banjaran Gunung Tahan, meneroka tanah tinggi Cameron Highland sejak 200-300 tahun yang lalu! Malah mereka telah mengukur jarak di Segenting Kra sejauh 1 hari setengah perjalanan dari titik timur ketitik barat (atau sebaliknya) dalam satu garis lurus!
Kembali kepada satu persoalan misteri yang menyelubungi Gua Cha ini, Bagaimana mereka tahu di Gua Cha itu tersembunyi segala khazanah purba??? Dari sumber manakah mereka perolehi maklumat itu???
*Tulang Rangka yang digali selepas Gale sieveking iaitu pada tahun 1979.
Salah satu Kata Kunci kepada segala persoalan misteri ini ialah bila kita kaitkan kawasan Hulu Kelantan ini dibawah pemerintahan siapa sebenarnya pada suatu masa dahulu?
Hulu Kelantan adalah dibawah Kekuasaan Puteri Saadong pada zaman dahulu! Apa kaitannya pula antara Puteri Saadong dengan Che Siti Wan Kembang ? Apa pula kaitan antara Kerajaan negeri Tanah Serendah Sekebun Bunga dengan Chittu atau Tanah Merah (Zarahemla) dan Bukit Panau(Yawatoki) ? Apakah hubungan antara Chittu dengan Empayar Majapahit Kelantan Lama? Benarkah mereka yang berketurunan Wan, Nik, Pengiran dan Che itu ada kaitan pula dengan Bangsa Arab Quraisy Purba ?
Mengapa pula Gereja Terbesar CCC terletak di atas Bukit Jalil??? Tengok peta semula!
Atau baca dan kaji semula hasil kajian mereka berkaitan dengan Land Of Promised .
Pada mulanya mereka menyangka dan cuba mendakwa Land Of promised itu berada di tempat mereka ; Mesoamerica ! Klik Sini :
Namun setelah Dr Ralph A. Olsen , telah membentangkan kajian dan bukti-bukti kukuh yang Land Of Promised itu berada di Malay Peninsula, sila baca The Malay Theory atau Malay Hypothesis kat sini : Klik Sini :
Boleh juga Klik Sini :
Barulah seluruh dunia mula membuka mata dan mula mengidamkan Bumi Yang dijanjikan ini! Semenanjung Emas!!!
Mengapa pula Tun Dr Mahathir menamakan pusat pemerintahan baru Negara kita PUTRAJAYA!!! Buka Cinajaya atau Indiajaya atau Jawajaya atau SatuMalaysiajaya???
Fikir-fikirkanlah! mungkin Tun ada sebab dan ada sesuatu yang Tun sudah tahu berkenaan dengannya!
Jika pembaca sekalian sudi berkongsi maklumat dan info, sila nyatakan di ruangan komen di bawah.
Selamat membaca !

One Response to “Mengapa 10 Kotak Tulang Rangka Orang Purba Kita Di Bawa Ke London Tahun 50-an Dan Disimpan di University Of Cambridge?”

One Response to “Mengapa 10 Kotak Tulang Rangka Orang Purba Kita Di Bawa Ke London Tahun 50-an Dan Disimpan di University Of Cambridge?”

Gua Cha di Lembah Nenggiri Ulu Kelantan, amat unik dan mempunyai sejarah purbanya yang tersendiri. Pengkaji sejarah amat tidak tepat apabila menemui sesuatu untuk kajian maka mereka mengkaitkan dengan orang-0rang asing tidak langsong di kaitkan denagn orang Melayu sendiri yang mewujudkan peninggalan purba itu.
Apa yang di temui di bumi Melayu itu adalah warisan purba bangsa Melayu yang perlu di kaji dengan teliti berdasarkan peradaban Melayu zman purba yang amat tinggi berbanding dengan bangsa lain jika di bandingkan dengan bangsa melayu bangsa asing itu amat terkemudian tamadunnya akan tetapi tamadun yang di bina nenek moyang Melayu zaman purba itu hilang begitu saja tanpa di megahi oleh anak bangsanya sendiri yang sudah di rasuk mindanya oleh bangsa asing terutama bangsa China dan Inggeris yang telah banyak sabotaj dan menghilangkan sejarah tamadun melayu purba!
Sebenarnya di Lembah Nenggiri itu telah wujud sebuah negara Melayu Purba yang bertamadun iaitu sebuah pemerintahan yang bersistem YANG DIPERTUANNYA BERNAMA “HANG NYANYA” yang menjadi paksi keturunan Hang Tuah dan rakan-rakannya Hang Nyanya memerintah Lembah Nanggiri 11 ribu tahun sebelum Masihi dan tulang rangka manusia yang di temui oleh museum itu adalah rangka seorang pendekar pendakwah agama Tuhan Yang Maha Esa diera nabi zaman itu yang bernama LUBALANG BUNGA API beliau sering menunggang kuda hitam dalam operasinya di lembah Nanggiri itu,sekian dulu.

SEJARAH yang diPADAM

Peristiwa yang sengaja dipadam dari sejarah bangsa oleh pihak British

ALLAH SWT TA'ALA MENGATUR SEGALANYA
Negeri Kelantan telah menerima kedatangan dua orang Wali daripada keturunan Ahlul-bait iaitu Syed Hussein Jamadil Kubra dan Shaikh Tanauddin. Daripada ketutunan inilah lahir Wali Songo (Wali 9) dan keturunan Nik/Wan di negeri Kelantan dan seluruh Asia tenggara.

Keturunan ini juga pengasas kepada kesultanan Melayu di Nusantara, termasuk Brunei dan di Selatan Filipina. Sejarah lengkap terlalu panjang, fokus kepada kerajaan Kelantan sahaja.

Seperti yang kita tahu, takdir telah menentukan keturunan Nabi Muhammad telah dizalimi, dibunuh dan mereka ini lari hingga ke India (wilayah Deccan). 7 orang daripada mereka telah belayar ke TIMUR (mereka ini Wali 7) untuk menyambung tugas-tugas dakwah pada masa itu.

2 orang daripada mereka belayar dan singgah di Kelantan. Syed Hussein Jamadil Kubra memulakan dakwah di Kelantan dan berkahwin dengan puteri raja Kelantan pada masa itu.

Hadis Ibnu Mas‘ud

Maksudnya: Dari Abdullah bin Mas’ud dia berkata: “Ketika kami berada di sisi Rasulullah SAW, tiba-tiba datang sekumpulan anak muda dari kalangan Bani Hasyim. Apabila terpandang akan mereka, maka kedua mata Rasulullah SAW berlinang air mata dan wajah baginda berubah. Aku pun bertanya, “Mengapa kami melihat pada wajahmu sesuatu yang tidak kami sukai?”

Baginda menjawab, “Kami Ahlul Bait telah Allah pilih untuk kami Akhirat lebih dari dunia. Kaum kerabatku akan menerima bencana dan penyingkiran selepasku kelak sehinggalah datang suatu kaum dari sebelah Timur dengan membawa bersama-sama mereka panji-panji berwarna hitam. Mereka meminta kebaikan tetapi tidak diberikannya. Maka mereka pun berjuang dan beroleh kejayaan lalu diberikanlah apa yang mereka minta itu tetapi mereka tidak menerima sehinggalah mereka menye rahkannya kepada seorang lelaki dari kaum kerabat ku yang memenuhi bumi dengan keadilan sebagai mana ia dipenuhi dengan kedurjanaan. Siapa di antara kamu yang sempat menemuinya maka datangilah mereka walaupun merangkak di atas salji. Sesungguhnya dia adalah Al Mahdi.”


(Riwayat Ibnu Majah) (Lihat kitab Al Hawi lil Fatawa, m.s. 71-72)

Hubung-kait antara Kedah dan Kelantan - Permulaan Kerajaan Besar Semenanjung
Wonbin menulis:
Beliau adalah tokoh yang terpenting di Nusantara. Terlalu penting sehingga nama beliau DIPADAMKAN oleh British dan DIPADAMKAN DARIPADABUKU SEJARAH DI SEKOLAH.

1. Sayyid Hussein Jamadil Kubra dikatakan sebagai datuk kepada Wali Songo.

2. Adik beliau merupakan Adi Putera, Guru Hang Tuah.

3. Keturunan beliau ialah Sultan Brunei sekarang.

4. Keturunan beliau adalah Sultan Kelantan sekarang.

5. Beliau dikaitkan dengan pembinaan Masjid Kampung Laut.

6. Keturunan beliau di Kelantan memakai gelaran Tengku, Nik dan Wan.

7. Beliau ketua Wali 7.

8. Beliau menetap agak lama di Kelantan sebelum meneruskan misi dakwah bersama-sama Wali Songo di Jawa. Bukit Panau di Tanah Merah Kelantan merupakan tempat pertapaan beliau dan tempat Wali Songo berkumpul sebelum ke Jawa.

WALI 7

Saiyid Hussein Jamadil Kubra dari keturunan Saiyid al-Alawiyah (bertemu hingga kepada Saiyidina Hussein cucu Rasulullah s.a.w.) anak dari bekas seorang gabenor kepada Sultan Muhammad Tugluq (Kesultanan Delhi) yang kemudian berkuasa di wilayah Deccan (India Selatan); telah sampai di Kelantan kira-kira pada tahun 1349 Masihi besama adiknya Saiyid Thana'uddin atau Syekh Saman (anak murid kepada Ibnu Hajar). Sudah menjadi takdair bahawa keturunan Rasulallah dizalimi, ditindas, dibunuh dan merantau meninggalkan Kota Mekah untuk menyelamatkan diri masing-masing.

Sepanjang misi dakwahnya Saiyid Husein sempat mengawini tiga puteri keluarga Diraja Empayar Chermin (Kelantan Purba) yang sewaktu itu ibu kotanya bernama 'Jiddah' terletak 3 batu dari Bukit Panau. Kota tersebut telah terbenam ke dalam bumi dan ditenggelami oleh air, kini dikenali sebagai Danau Tok Uban.

Anak sulong beliau, Maulana Malik Ibrahim (Sunan Gresik) merupakan pelopor dan ketua Wali Songo. Maulana Malik Ibrahim merupakan anak Saiyid Husein hasil perkahwinan dengan Puteri Linang Cahaya (adik kepada Cik Wan Kembang). Siapa sangka bahawa Wali Songo adalah anak buah (anak saudara) Cik Wan Kembang yang tersohor di Kelantan itu.

Salah seorang anak beliau, dihantar untuk berdakwah ke Borneo dan diangkat menjadi Sultan di Brunei bergelar Sultan Berkat yang merupakan nenek moyang raja-raja Brunei sekarang. Inilah jawapan kepada Misteri kenapa Sultan Brunei telah membina sebuah masjid yang cantikdan besar di gigi tasik Danau Tok Uban, sedangkan tempat ini 'tersorok' dan orang kelantan sendiri ramai yang tidak tahu kewujudan tasik yangagak luas sayup mata memandang.

Shaik Thanauddin pula menetap di Bukit Panau (Tanah Merah, Kelantan) sebagai tempat pertapaannya yang mana di sinilah Laksamana Hang Tuah datang untuk berguru semasa usia awal remaja sekitar tahun 1400. Pada zaman dahulu kala, Bukit Panau merupakan landmark bagi pelaut antarabangsa kerana bentuknya yang unik seperti piramid itu dapat dilihat dari laut ketika berada di perairan Laut China Selatan. Pada zaman dahulu, Bukit Panau diakses melalui Sungai Kelantan yang cuma disebelahnya. Kapal-kapal mudah sahaja melalui Sungai Kelantan yang luas itu. Inilah perkampungan Wali Songo dan tempat di mana mereka merancang dakwah di Tanah Jawa. jangan keliru, sebenarnya Bukit Panau ini bersebelahan sahaja dengan tasik Danau Tok Uban dan Masjid Sultan Brunei. Anjung Masjid Sultan Brunei di Tasik Danau Tok Uban di Pasir Mas Kelantan.

Semua informasi yang disampaikan oleh Wonbin ini agak menarik tetapi terlalu banyak informasi yang perlu dikaji selidik. Masalahnya data sejarah kita tak lengkap, hanyalah melalui cerita lisan. Kalau adapun penulisan seharusnya dalam tulisan jawi dan penulisannya tidak boleh sewenang-wenangnya diambil tanpa dikaji asal-usul naskah tersebut. Mungkin ini semua boleh terlerai jika diperincikan dan dibuat satu kajian perbandingan dengan sejarah di Jawa dan juga tulisan Arab dan China. Sudah tentulah sejarah2 sebegini tidak disimpan oleh pihak kolonial, kalau tidak pastinya sudah ditimbulkan oleh Mubin Sheppard dan Richard Winsteadt.

Selain Kota Salor, Kota Jelasin dan Puteri Saadong, aku juga terpanggil untuk mencari hubungan Puteri Saadong dengan kerajaan Perak. Negeri Perak sebenarnya telah wujud pada zaman pra sejarah lagi. Kota Tampan di Lenggong merupakan satu-satunya kawasan yang terbukti wujudnya Zaman Batu Lama di Tanah Melayu. Bertolak dari tarikh antara 4 ratus hingga 8 ribu tahun sebelum masihi, Negeri Perak telah mengalami evolusi dari masa ke masa.

Kesan peninggalan sejarah zaman batu ini terbukti dengan jumpaan alat-alat batu dan fosif-fosil manusia dikenali dengan nama ‘Perak Man’.Negeri Perak merentasi Zaman Hoabinhian seterusnya Zaman Batu Baru dan Zaman Logam, yang dapat dibuktikan dengan jumpaan-jumpaan tertentu.Ini disusuli pula dengan zaman Hindu/Buddha yang dijangkakan berlaku serentak dengan lain-lain kawasan di Tanah Melayu.
Selepas zaman ini, alam persejarahan Negeri Perak telah maju setapak lagi dengan wujudnya kerajaan-kerajaan tempatan seperti Manjung di Daerah Dinding dan Beruas (wujud setelah Manjung luput).

Begitu juga beberapa kerajaan lagi di Perak Tengah dan Ulu seperti Tun Saban dan Raja Reman(Reman ini asalnya adalah sebahagian daripada Kerajaan Pattani Besar sbelum ianya berpecah-pecah). Serentak dengan itu Islam mula bertapak kukuh di negeri ini.Titik sejarah Negeri Perak sebenarnya bermula dengan penabalan Sultan Muzaffar Syah l yang berketurunan dari Sultan Mahmud Syah Melaka pada tahun l528. Walaupun zaman Kesultanan Negeri Perak telah muncul tetapi kuasa-kuasa tempatan masih diakui berkuasa. Corak pemerintahan yang dijalankan adalah urutan dari sistem feudal di Melaka yang berdemokrasi.

Negeri Perak lebih dikenali setelah kekayaan buminya diketahui iaitu ekoran dari penemuan bijih timah di Larut pada tahun l848 oleh Long Jaafar. Di kelantan dan Pattani juga mempunyai keturunan raja-raja yang memakai gelaran yang sama sehingalah Raja Kelantan di zaman Kelantan moden Long Yunus. Pendekata ini tidak mustahil. Apalagi bila Pattani dikatakan terhubung dengan Perak dan kedah dan adanya Sunga Petani yang seharusnya dipanggil Sungai Pattani, merujuk kepada sejarah.

Kota Jelasin terletak kira-kira 4.8 kilometer dari Bandar Kota Bharu. Kota ini terkenal semasa di bawah pemerintahan Cik Siti Wan Kembang dari tahun 1548 sehingga 1580. Kota Jelasin dibuka pada tahun 1663 dan dibina dengan kayu-kayu tebal serta diukir dengan baiknya oleh tukang-tukang ukir yang masyhur. Kubu-kubu pertahanan dibina berhampiran dengan kota tersebut. Parit-parit digali dengan dalamnya serta timbunan tanah yang tebal dibuat sebagai benteng pertahanan.

Semasa pemerintahan Puteri Saadong, kota ini bertambah maju dan kota ini dijadikan sebagai kubu pertahanan negeri Kelantan daripada serangan dan ancaman luar. Mengikut sejarah, Kota Jelasin pernah diserang oleh Raja Siam disebabkan iri hati dengan kemajuan Kota Jelasin. Akhirnya, Kota Jelasin binasa dan Puteri Saadong juga menghilangkan diri. Semenjak itu berita daripada Puteri Saadong tidak diketahui dan keadaan Kota Jelasin semakin kucar-kacir tanpa pemerintah.

Kini Kota Jelasin hanya dikenali dengan nama Kota sahaja. Kesan peninggalan kota lama itu hampir lenyap kerana kurang perhatian untuk memeliharanya dan kawasan sekitar kota tersebut kini ditumbuhi belukar.

RAJA ABDULLAH (1663-1671)
Makam Raja Abdullah yang terletak di Kampung Padang Halban, Kota Bharu.
Raja Abdullah adalah suami kepada Puteri Saadong

Raja Abdullah adalah putera kepada Raja Bahar. Baginda telah dikahwinkan dengan sepupunya Puteri Saadong, Puteri kepada Raja Loyor oleh Paduka Cik Siti Wan Kembang. Perkahwinan ini adalah untuk mengelakkan angkara dari Raja Siam yang juga berhasrat untuk memperisterikan Puteri Saadong.

Selepas istiadat perkahwinan tersebut, Paduka Cik Siti Wan Kembang telah menabalkan Raja Abdullah menerajui Kota Tegayung. Perkahwinan ini juga secara tidak langsung telah menamatkan sejarah pemerintahan di Jembal. Kemudiannya Cik Siti Wan Kembang telah meninggalkan Kota Tegayung. Kota yang baru ini dinamakan Kota Jelasin (sekarang Kampung Kota, Kota Bharu). Kota Jelasin juga kemudiannya diserahkan kepada Raja Abdullah dan Puteri Saadong.

Pemerintahan Raja Abdullah dan Puteri Saadong tidak lagi berpusat di Jembal tetapi di Kota Jelasin. Besar kemungkinan kuasa pemerintahan Raja Abdullah ini meliputi kerajaan Jembal. Andaian ini berdasarkan kepada keadaan di Jembal yang tidak mempunyai pemerintah selepas kemangkatan Raja Loyor dalam tahun 1663.

Dalam tahun 1671 baginda Raja Abdullah telah mangkat. Baginda dikatakan mati ditikam oleh isteri baginda Tuan Puteri Saadong dengan penyucuk sanggul dalam satu pergaduhan di Kota Mahligai. Pergaduhan ini berpunca daripada sikap marah Tuan Puteri Saadong terhadap suaminya Raja Abdullah yang tidak setia terhadap janji.

Baginda Raja Abdullah telah dimakamkan di Padang Halban, dalam daerah Melor kira-kira 17 km dari bandar Kota Bharu.

BUKIT MARAK, PERINGAT, KOTA BHARU
Pemandangan di sekitar Bukit Marak :
Tempat ini dipercayai merupakan tempat istirehat lagenda Puteri Saadong.
Di sebelah kirinya ialah Sekolah Menengah Bukit Marak..
Batu-batu timbul yang menarik terdapat di Bukit Marak
yang sering dikunjungi oleh pelawat-pelawat
dan ahli-ahli kaji sejarah.

Bukit Marak terletak kira-kira 20 km daripada bandar Kota Bharu. Menurut sejarah, Cik Siti Wan Kembang, pernah bersemayam di sini sewaktu Pengkalan Datu menjadi pelabuhan yang penting sekitar tahun 1605.

Bukit Marak juga menjadi tempat bersemayam Puteri Saadong selepas kemangkatan suaminya Raja Abdullah dalam tahun 1761M. Kota Mahligai yang menjadi pusat pemerintahan pada masa itu telah diserahkan kepada Raja Abdul Rahim yang ditabal menggantikan Raja Abdillah.

Semasa berada di Bukit Marak, Puteri Saadong amat disayangi oleh rakyat jelata kerana kemurahan hati baginda. Baginda sering menjadi tempat rakyat jelata meluahkan perasaan terhadap kezaliman yang dilakukan oleh Raja Abdul Rahim. Peristiwa ini membuat baginda sering berdukacita dan akhirnya menyebabkan baginda memencilkan diri ke Gunung Ayam.

Hingga kini kesan-kesan peninggalan Tuan Puteri Saadong di Bukit Marak masih lagi dapat dilihatnya. Antaranya kesan-kesan istana tempat baginda bersemayam dan bahagian bawahnya pula terdapat satu kawasan yang dipercayai tanah perkuburan pengikut-pengikut baginda.

Daripada maklumat yang didapati ternyata Kota Salor mempunyai dua cerita yang berbeza, satunya ia diserang oleh Siam dan satu lagi ianya diserang oleh Sultan Muhamad Mulut Merah, iaitu Sultan Muhamad II, bapa kepada Long Ghafar. Kedua-duanya merujuk kepada abad yang berbeza, mungkin juga kedua-dua peristiwa tersebut terjadi pada zaman yang berbeza, tetapi pada zaman Sultan Muhamad II Kota tersebut lenyap atau dilenyapkan kerana kekuasaannya serta usahanya menghapuskan raja-raja kecil yang ada diseluruh negeri.

(Brikut petikan dari: http://pkrjk.blogspot.com/2007/07/sejarah-kerabat-raja-jembal-kelan...)JEMBAL DALAM LIPATAN SEJARAH

Pengenalan
•Negeri Kelantan terletak di pesisir Pantai Timur Semenanjung.
•Menjadi tumpuan pedagang berulang alik dari timur dan barat.
•Kedudukannya yang strategik, menyebabkan wujudnya kerajaan yang besar di situ yang
mengawal aliran perdagangan dan politiknya.
•Salah sebuah kerajaan yang masyhur di abad ke 17 dan 18 ialah Kerajaan Jembal.

Sejarah Awal Kelantan

•Sejarah awal Kelantan sukar dikesan.
•Ada pendapat mengatakan Kelantan sudah wujud diabad yang pertama lagi dengan panggilan ‘Medang Kemulan’.
•Dalam abad ke 5, Kelantan dikenali dengan nama’Kalatana’ atau ‘Tanah Kala’.
•Catatan Shen Yao (414 – 512) ada menyebut negeri ‘Ho-lo-tan’ atau ‘Kou-lo-tan’.

Kelantan Abad Ke 15

•Tahun 1411 Kelantan diperintah oleh Raja Kumar (Islam).
•Menjalinkan hubungan dengan negeri Cina.
•Sultan Iskandar memerintah sehingga tahun 1465.
•Tahun 1465 Sultan Mansur menggantikan ayahyandanya yang mangkat.
•Tahun 1477, Kelantan diserang oleh Melaka di bawah Sultan Mahmud Syah.
•Sultan Mahmud Syah akhirnya berkahwin dengan puteri Sultan Mansur.
•Tahun 1526 Raja Gombak menggantikan Sultan Mansur.

Kelahiran Cik Siti Wan Kembang

•Cucu Raja Gombak iaitu Raja Ahmad berkahwin dengan Cik Banun Puteri Sri Nara D’Raja iaitu
sepupu Raja Hussin.
•Baginda dikurniakan seorang puteri bernama Cik Wan Kembang.
•Sultan Ahmad mangkat ketika Cik Wan Kembang berusia 4 tahun.
•Raja Hussin dari Johor dilantik sebagi pemangku raja.Kerajaan Cik Siti Wan Kembang

•Tahun 1610, Raja Hussin mangkat.
•Cik Wan Kembang ditabal menjadi raja.
•Pusat Pentadbiran di Gunung Cinta Wangsa, Ulu Kelantan.
•Kerajaan Cik Wan Kembang sangat masyhur.
•Ramai pedagang datang berniaga, termasuk dari Arab.
•Orang-orang Arab memanggil baginda dengan panggilan ‘Paduka Cik Siti’.
•Dari situ baginda lebih dikenali dengan nama ‘Cik Siti Wan Kembang’.

Asal-usul Kerajaan Jembal

•Kerajaan Jembal diasaskan oleh Raja Besar.
•Raja Besar dikatakan dari keturunan Raja Bersiung yang memerintah Kedah abad 14.
•Raja Besar dan pengikut-pengikutnya mencari tempat yang sesuai untuk dijadikan negeri.
•Baginda mendirikan sebuah kota di tepi sungai Babong, di Pulau Melaka.
•Di situ terdapat satu pokok ‘jambu jembal’ yang besar.
•Lalu baginda menamakan tempat itu ‘JEMBAL’.


Pertabalan Raja Sakti

•Tahun 1638, Raja Besar menabalkan Raja Sakti sebagai penggantinya.
•Raja Sakti dikurniakan 7 orang anak iaitu;
~ Raja Adiluddin (Raja Loyar)
~ Raja Bahar (Raja Udang)
~ Raja Omar (Raja Ekok)
~ Raja Sungai
~ Puteri Sayu Bari
~ Puteri Unang Melor
~ Puteri Cempaka Bongsu

Kelantan Di Bawah Raja Loyar

•Tahun 1649 Raja Loyar ditabalkan sebagai raja memerintah Jembal.
•Raja Bahar dilantik sebagai Bendahara.
•Raja Omar sebagai Raja Muda.
•Raja Sungai sebagai Temenggong.
•Raja Loyar sangat dikasihi oleh rakyatnya.
•Baginda dikatakan mempunyai sifat kesaktian dengan berdarah putih, tulang tunggal, bulu
roma songsang, lelangit hitam, lidah fasih dan air liur masin.

Hubungan Dengan Kerajaan Cik Siti Wan Kembang

•Di bawah Raja Loyar, kerajaan Jembal bertambah maju dan makmur.
•Hubungan dengan kerajaan Cik Siti Wan Kembang adalah baik.
•Raja Loyar mempunyai 2 orang cahaya mata, iaitu seorang putera (meninggal) dan seorang
puteri bernama Puteri Mariam.
•Puteri Mariam lebih dikenali sebagi Puteri Saadong.
•Cik Siti Wan Kembang telah mengambil Puteri Saadong sebagai anak angkat.
•Puteri Saadong dihadiahkan dua ekor anak kijang untuk dijadikan mainan.
•Hingga sekarang gambar 2 ekor kijang dijadikan lambang kebesaran Kerajaan Negeri Kelantan.

Perkahwinan Puteri Saadong dengan Raja Abdullah

•Puteri Saadong termasyhur dengan kecantikannya.
•Raja Prasat Thong dari Siam menghantar utusan untuk meminang Puteri Saadong.
•Namun pinangan itu ditolak.
•Puteri Saadong lalu dikahwinkan dengan sepupunya Raja Abdullah.
•Raja Abdullah telah mendirikan sebuah kota yang dinamakan ‘Kota Jelasin’ (Kg. Kota
sekarang).
•Cik Siti Wan Kembang, Raja Abdullah dan Puteri Saadong telah membuka penempatan baru di Kg. Chetok yang dikenali sebagi ‘Tanah Serendah Sekebun Bunga’.
•Di sini Cik Siti Wan Kembang gering, lalu dibawa ke Gunung Cinta Wangsa dan meninggal di
sana.
•Setelah itu seluruh Kelantan diperintah oleh Raja Loyar.

Peperangan Dengan Angkatan Siam

•Raja Siam marah di atas perkahwinan Puteri Saadong dengan Raja Abdullah.
•Baginda menghantar angkatan menyerang Kota Jelasin.
•Raja Abdullah berundur ke Melor dan membina ‘Kota Mahligai’ di sana.
•Angkatan Siam mara pula ke Melor.
•Kerana sayangkan nyawa rakyat, Puteri Saadong menyerah diri dan dibawa ke Ayudhiya.

Kemangkatan Raja Loyar

•Ketika Puteri Saadong berada di Siam, ayahanda Raja Loyar telah mangkat.
•Jenazah banginda dimakamkan di Jembal iaitu bersebelahan SMK Raja Sakti sekarang.
•Adinda baginda Raja Omar ditabal menjadi raja dengan gelaran Sultan Omar

Puteri Saadong Berangkat Pulang

•Setelah kembali dari Siam, Puteri Saadong mendapati ayahandanya telah mangkat.
•Puteri Saadong terus ke Kota Mahligai.
•Sepeninggalan Puteri Saadong, Raja Abdullah telah berkahwin dengan anak pembesar negeri.
•Satu pertengkaran telah berlaku.
•Raja Abdullah mangkat setelah tertikam penyucuk sanggul Puteri Saadong.
•Jenazah baginda dimakamkan di Kampung Padang Halban, dekat Melor.

Pemerintahan Raja Abdul Rahim

•Tahun 1671, Raja Abdul Rahim, adinda Raja Abdullah, dilantik memerintah di Kota Mahligai.
•Puteri Saadong berpindah ke Bukit Marak.
•Pemerintahan Raja Abdul Rahim sangat zalim.
•Ramai rakyat datang mengadu kepada Puteri Saadong.
•Tahun 1673, Puteri Saadong berpindah ke Gunung Ayam untuk mengasingkan diri.

Kemangkatan Raja Abdul Rahim

•Raja Omar dari Jembal menghantar anaknya Raja Kecil Sulong untuk menyelesaikan masalah
di Kota Mahligai.
•Salah seorang pengikut Raja Kecil Sulong berjaya menikam Raja Abdul Rahim di tepi Tasik
Lelayang Mandi.
•Baginda mangkat di situ.

Kegemilangan Kelantan Di Bawah Sultan Omar

•Kelantan amat maju di bawah Sultan Omar.
•Baginda dapat menyatukan Kelantan di bawah satu pentadbiran.
•Baginda membuat lawatan ke seluruh jajahan negeri.
•Membuka satu kawasan tanaman padi yang luas di Padang Jembal, Bachok.
•Mengadakan hubungan dengan negara luar seperti Pattani, China dan Jawa.
•Juga dengan negeri jiran seperti Terengganu.
•Baginda dikurniakan 5 orang putera puteri; Raja Kecil Sulong, Raja Pah, Raja Sakti III, Raja Ngah dan Raja Nah.

Kedatangan Anak Raja Pattani

•Tahun 1686, tiga orang anak Datu Pengkalan Tua, Raja Pattani datang mengadap Sultan Omar.
•Mereka ialah;
~ Tuan Sulong (Long Sulong)
~ Tuan Senik (Long Senik)
~ Tuan Besar (Long Bahar)
•Long Bahar dikahwinkan dengan anakanda baginda, Raja Pah.
•Yang lain dikahwinkan anak pembesar negeri.
•Sultan Omar membina Kota Senang yang kemudiannya diserah kepada Raja Pah dan suaminya.

Sultan Omar Mangkat

•Sultan Omar memerintah selama 46 tahun.
•Baginda mangkat pada tahun 1721
•Jenazah baginda dimakamkan berhampiran Kota Seneng.
•Sekarang dikenali sebagai Kg Senenag.
•Belindan makam baginda dipercayai didatangkan dari Negeri Cina.

Raja Kecil Sulong

•Sultan Omar diganti oleh anakanda baginda Raja Kecil Sulong.
•Raja Kecil Sulong membina sebuah kota yang dinamakan ‘Kota Teras’.
•Kota ini diperbuat daripada teras kayu tembesu.
•Baginda memerintah 5 tahun sahaja.
•Mangkat pada tahun 1725 dalam usia yang muda.

Peranan Raja Pah

•Putera Raja Kecil Sulong yang bernama Raja Abdul Rahman masih kecil.
•Raja Pah telah mempengaruhi pembesar negeri supaya suaminya Tuan Besar / Long Bahar dilantik menjadi Sultan.
•Dengan itu tertolaklah hak Raja Abdul Rahman.
•Long Bahar telah berpindah dari Kota Seneng ke Kota Jembal.
•Apabila Long Bahar mangkat, anakanda baginda Long Sulaiman dilantik memerintah Kelantan.
•Dari keturunan Long Sulaiman inilah datangnya salasilah kesultanan Kelantan hari ini.


Jembal Hari Ini

•Nama Jembal kekal sehingga tahun 1922 sahaja.
•Tempat itu telah berubah kepada nama Kedai Lalat dengan secara tidak dirancang.
•Pekan tersebut dikunjungi oleh ramai penjual dan pembeli dalam masa yang singkat sahaja (*seperti lalat).
•Kerana itu pekan ini dinamakan Kedai Lalat.
•Suasana itu kekal hingga ke hari ini.


Usaha Mempertabatkan Keturunan Jembal

•Keturunan Jembal tersebar di seluruh negeri Kelantan.
•Terdapat juga di Kedah, Perak, Pahang, Terengganu dan lain-lain negeri.
•Mereka memakai berbagai gelaran; Raja, Tengku, Ku, Tuan dan Nik.
•Ada juga yang mengugurkan gelaran nama itu.
•Tahun 1991, PKRJK ditubuhkan bagi mempertabatkan dan menyatukan semula anak cucu Raja Jembal.
•AJK membuat lawatan dan memberi penerangan di merata tempat dan ceruk rantau bagi merealisasikan usaha murni ini.
•PKRJK juga telah berjaya mengembalikan nama pekan kecil ini dan daerah sekitarnya kepada ‘KOTA JEMBAL’.

sumber http://svarnabhumi.blogspot.com/2009_04_26_archive.htmlSalasilah: Keturunan Sayyid Hussain Jamadil Kubra
 Posted: Mei 8, 2009 by PakNik http://keluarganik.wordpress.com/2009/05/08/salasilah-keturunan-say...


Sayyid Hussain Jamadil Kubra adalah tokoh yang kerap disebut namanya ketika membicarakan tentang keturunan Nik dan Wan di kepulauan Melayu.

Salasilah beliau adalah Sayyid Hussain bin Sayyid Ahmad Shah Jalal al-Khan bin Sayyid Abdullah Khan bin Sayyid Abdul Malik al-Azhamat Khan bin Sayyid Alawi bin Sayyid Muhammad Sahib al-Mirbat bin Sayyid Ali Khali’ Qasam bin Sayyid Alawi bin Sayyid Muhammad bin Sayyid Alawi bin Sayyid Ubaidillah bin Sayyid Ahmad al-Muhajir bin Sayyid Isa al-Rumi bin Sayyid Muhammad al-Naqib bin Sayyid Ali al-Uraidhi bin Imam Jaafar al-Sadiq bin Imam Muhammad al-Baqir bin Imam Ali Zainul Abidin bin Sayyidina Hussain bin Sayyidah Fatimah al-Zahra binti Sayyidina Muhammad Rasulullah. Ini adalah berdasarkan salsilah Tok Pulau Manis

Ayahanda beliau Sayyid Ahmad Shah dikatakan adalah bekas Gabenor di dalam kerajaan Sultan Muhammad Tughlaq.

Sayyid Hussain Jamadil Kubra dikhabarkan tiba di Kelantan pada tahun 1349M bersama adinda beliau Sayyid Thana’ullah atau dikenali juga sebagai Shaykh Saman, anak murid kepada Imam Ibnu Hajar,

Menurut salasilah tersebut, Sayyid Hussain Jamadil Kubra mempunyai tiga orang putera iaitu Maulana Malik Ibrahim, Maulana Ibrahim Akbar dan Sayyid Ali Nurul Alam.

Dari keturunan Maulana Malik Ibrahim dan Sayyid Ali Nurul Alam lah lahirnya para Wali Songo seperti Sunan Ampel, Sunan Bonang, Sunan Gunung Jati, Sunan Kalijaga, Sunan Giri, Sunan Darajat, Sunan Kudus dan Sunan Muria.

Saya tertarik juga dengan salasilah waliyullah Tok Pulau Manis di atas kerana disebut bahawa dari keturunan Sayyid Ali Nurul Alam lah lahirnya Wan Demali, Wan Hussein Telok Manok, Wan Senik, Wan Biru dan lain-lain.

Salasilah Sayyid Hussain Jamadil Kubra yang pernah saya simpan mempunyai sedikit perbezaan dengan salasilah di atas.

Anda boleh juga melihat laman web tentang keturunan kesultanan Melayu di Kepulauan Melayu.

Sumber :TuanTabal.org   Ahlul Bait Nusantara
Misi Saiyid Hussien Jamaluddin Kubra di Nusantara.
11 Februari 2010 – 23:29


Peranan Kelantan (Kerajaan Langkasuka) sebagai pusat Majapahit Barat (atas deklarasi Mahapatih Gadjah Mada setelah Majapahit mengalahkan Siam pada tahun 1357) yang kemudian berkembang menjadi Empayar Chermin banyak memberi sumbangan terhadap perkembangan Islam di Nusantara.

Empayar Chermin adalah koalisi sementara antara Kerajaan Langkasuka dengan Kerajaan Champa (Vietnam) dan Kerajaan Samudera-Pasai (Aceh) yang dibentuk selepas tahun 1335 oleh Raja Langkasuka-Kelantan ketika itu yang bernama Raja Bharubhasa atau dikenali sebagai Sultan Mahmud Syah setelah memeluk Islam melalui ulama dari Pasai.

Saiyid Hussein Jamadil Kubra dari keturunan Saiyid al-Alawiyah (bertemu hingga kepada Saiyidina Hussein cucu Rasulullah s.a.w.) anak dari bekas seorang gabenor kepada Sultan Muhammad Tugluq (Kesultanan Delhi) yang kemudian berkuasa di wilayah Deccan (India Selatan), telah sampai di Kelantan kira-kira pada tahun 1349 besama adiknya Saiyid Thana’uddin atau Syeikh Saman (anak murid kepada Ibnu Hajar).

Sepanjang misi dakwahnya Saiyid Hussein sempat mengawini tiga puteri keluarga Diraja Empayar Chermin yang ketika itu, ibu kotanya bernama ‘Jeddah’ terletak 3 batu dari Bukit Panau, Kelantan Darul Naim. Jeddah bermaksud permata.

Dari isteri Saiyid Hussein Jamadil Kubra yang pertama, Puteri Linang Cahaya (adik kepada Cik Siti Wan Kembang) dia mendapat dua orang anak, yang lelaki bernama Maulana Malik Ibrahim (pelopor Wali Songo) dan yang perempuan bernama Siti Aisyah.

Perkahwinan Saiyid Hussein Jamadil Kubra dengan Ramawati puteri kepada Raja Champa, Sultan Zainol Abidin (Ce Bo Nga) dan Permaisuri Siti Zubaidah pula melahirkan generasi yang tersenarai di dalam kumpulan Wali Songo dari titisan anak mereka, Ibrahim Asmaro.

Sewaktu umurnya hampir 80 tahun Saiyid Hussein telah dipertemukan jodoh dengan Puteri Selindong Bulan atau Siti Syahirah iaitu cucu saudara kepada isterinya yang pertama, Puteri Linang Cahaya dan beroleh seorang anak lelaki bernama Ali Nurul Alam yang kemudiannya nanti menjadi Perdana Menteri Majapahit II di Kelantan bergelar Patih Aria Gajah yang dikaitkan dengan beberapa peristiwa dengan Laksamana Hang Tuah. (Di Patani, Ali Nurul Alam terkenal dengan nama Sultan Qunbul setelah dilantik menjadi sultan di Patani Darussalam)

Syarif Muhammad Kebungsuan adalah anaknya yang bungsu dari isterinya yang ke empat (keluarga Diraja Johor) yang kemudian terkenal sebagai pembangun Kesultanan Mindanao/Sulu (Filipina), sementara salah seorang dari abangnya menjadi Sultan Borneo yang ke-3 bergelar Sultan Berkat, moyang raja-raja Brunei sekarang.

Ke empat-empat isteri yang dikahwini Saiyid Hussein Jamadil Kubra itu ialah selepas tiap-tiap seorang daripadanya meninggal dunia.

Pada awal abad ke-14 Ibrahim Asmaro dihantar oleh ayahnya Saiyid Hussein Jamadil Kubra ke Tanah Jawa membantu serta menyambung usaha-usaha dakwah abangnya Maulana Malik Ibrahim yang meninggal dunia pada tahun 1419 dan dimakamkan di Gerisek, Tuban.

Turut serta ialah dua orang anak Ibrahim Asmaro, iaitu Maulana Rahmatullah dan Maulana Ishak meninggalkan Champa dan kemudiannya berhijrah ke Patani Darussalam.

Mungkin inilah pelayaran wali-wali dari Champa yang dikaitkan atau mempunyai hubungan dengan pembinaan Masjid Kampung Laut di Kelantan. Masjid Kampung Laut adalah masjid yang tertua di Kelantan dan rekabentuk atapnya menyerupai rekabentuk atap Masjid Agung Demak.

Melalui firasat Saiyid Thana’uddin yang menjadi guru kepada cucu saudaranya Sunan Bonang dan Sunan Giri (juga guru kepada Laksamana Hang Tuah yang terkenal dengan gelaran Sang Adi Putra), Masjid Kampung Laut, Kelantan telah diramal akan mencetuskan kebangkitan Islam di Nusantara

Raja Empayar Chermin, Sultan Baki Syah ibni al-Marhum Sultan Mahmud Syah telah menyusul bersama satu rombongan keluarga Diraja Kelantan menemui Bentara Majapahit Hayam Wuruk untuk memperbetulkan amalan Islam yang sudah bercampur baur dengan agama Buddha Shiva setelah Hayam Wuruk berkahwin dengan anak saudaranya Bidarawati (puteri Raja Champa). Beberapa orang mubaligh yang dibawanya kemudian meninggal dunia dan dimakamkan di Leran.

Sebagai membuka tirai dakwah Islam di Tanah Jawa, Maulana Malik Ibrahim muncul sebagai perintis atau pelopor yang memberi laluan kepada wali-wali yang datang kemudiannya. Dengan tidak ada perbezaan kasta dan darjat seruan dakwahnya lebih disenangi di kalangan kasta-kasta Vaisya dan Sudras. Banyaklah kalangan mereka yang datang untuk mendapat pengajian selok-belok mengenai agama Islam.

Kehilangan Maulana Malik Ibrahim diganti oleh anak saudaranya, Maulana Rahmatullah yang memakai gelaran Sunan Ampel. Jika Maulana Malik Ibrahim dianggap sebagai pencipta pondok (pesantren) yang pertama maka Maulana Rahmatullah adalah perancang negara Islam yang pertama di Tanah Jawa.

Maulana Ishak yang banyak membantu abangnya Sunan Ampel tidak ketinggalan meninggalkan jasanya. Daerah Balambangan hampir dibawanya tunduk di bawah Islam kalau tidak kerana perancangan mertuanya Raja Menak Sembayu yang bertekad hendak membunuhnya. Beliau akhirnya berhijrah ke Pasai (Aceh) dan Melaka merupakan destinasi yang terakhirnya.

Anaknya Raden Paku (Sunan Giri) telah membangunkan Giri sebagai pasak yang membawa tertegaknya Kerajaan Islam Demak. Sebagai markas gerakan dakwah yang pertama di Jawa, Giri juga memperlengkapkan gerakan mujahid yang tidak ada tolok bandingnya di samping mubaligh-mubaligh yang berkerja keras menyatukan Pulau Madura, Bawaen, Kangean, Ternate dan Maluku di bawah panji-panji Islam.

Walaupun kedatangan Raja Kemas Jiwa atau Sang Ajit Jaya Ningrat (putra kedua kepada Raja Chermin, Sultan Baki Syah) ke Jawa hanya semata-mata bermotifkan politik tetapi melalui ikatan perkahwinannya dengan Puteri Suhita (cucu Hayam Waruk), dia telah melembutkan hati Ratu Majapahit itu untuk menyerahkan Ampeldenta dan Gerisek menjadi sebahagian daripada wilayah Giri. Raja Kemas Jiwa memakai gelaran Sultan Iskander Syah Nenggiri apabila ditabalkan menjadi Sultan Kelantan setelah kematian abangnya Sultan Sadik Muhammad Maulana Nenggiri.

Semasa Sultan Iskander Syah Nenggiri menjadi Raja Kelantan dan bergelar Bentara Majapahit pada 1432 Masihi, baginda telah mengisytiharkan negeri Kelantan sebagai Majapahit II. Sampai ke hari ini keris kedaulatan negeri Kelantan dipanggil Keris Majapahit. Kerajaan Kelantan-Majapahit II ini lenyap setelah diserang oleh Empayar Melaka (dibawah Sultan Mahmud) pada tahun 1490 setelah Majapahit II lemah akibat peperangan dengan Siam sebelumnya.

Satu kejutan yang telah berlaku sehingga memutuskan nadi Kerajaan Hindu-Majapahit apabila Demak muncul sebagai Kerajaan Islam yang dicita-citakan. Desa Glagah Wangi bertukar wajah, Bintoro Demak mewujudkan ketandaan ‘rahmat’ apabila Raden Patah menjadi pemerintah bergelar Sultan Sri (Syah) Alam Akbar al-Fatah.

Penyebaran Islam di Jawa Tengah sebelah selatan, daerah yang sekarang dinamakan Surakarta dan Yogyakarta diterokai oleh seorang anak murid Sunan Kalijaga, Kiai Ageng Pandanarang atau disebut Sunan Tembayat.

Pemilihan Sunan Tembayat sebagai menggantikan tempat Syeik Siti Jenar (yang menerima hukuman bunuh oleh wali-wali kerana mendedahkan rahsia-rahsia ketuhanan) pada mulanya diragui oleh persidangan para wali kerana bekas Bupati Semarang ini ialah seorang yang kehidupannya dikelilingi kemewahan dunia malah tidak mempercayai Tuhan, tetapi kemudiannya menjadi seorang yang cukup patuh kepada ajaran agama Islam dan sangat alim.

Melalui anak-anak Ali Nurul Alam (Perdana Menteri Kelantan-Majapahit II) iaitu Wan Husein, Wan Bo dan Wan Demali, Kelantan sekali lagi telah meyumbangkan mubaligh-mubalighnya di dalam menyambung tugas-tugas Maulana Malik Ibrahim (bapa saudara mereka) dan membantu Sunan Ampel (sepupu mereka) di Gerisek dan Maulana Ishak di Pasai (Aceh).

Wan Husein dihantar ke Pulau Madura. Wan Bo ke Pasai (Aceh) dan Wan Demali ke kawasan Johor-Riau (Pulau Bentan). Dari sinilah Wan Demali mendapat jolokan Raja Laksamana Bentan.

Generasi Wan Bo (Syarif Abdullah) telah berjaya menegakkan dua buah Kerajaan Islam Banten dan Ceribon di mana anaknya Syarif Hidayatullah atau Sunan Gunung Jati telah dapat menyempurnakan cita-cita datuknya Saiyid Hussein Jamadil Kubra.

Kejayaan para wali dalam perjuangan dakwah mereka mencapai tahap yang gilang gemilang di mana Indonesia lahir sebagai negara yang majoritinya beragama Islam.

Turut mendukung di atas kejayaan ini ialah Sunan Bonang, Sunan Drajat, Sunan Kudud dan Sunan Muria yang disenaraikan dalam kumpulan ‘Wali Songo’ manakala Sunan Prowoto, Sunan Dalem, Syeikh Sutabris (salah seorang guru Sunan Kalijaga) dan lain-lain lagi merupakan watak-watak sampingan yang peranan mereka juga tidak boleh dianggap sepi.

Dengan ini dapatlah disimpulkan bahawa peranan Champa dan Pantai Timur Semenanjung Tanah Melayu (Kelantan-Patani) dianggap begitu penting dalam penyebaran Islam di Nusantara khususnya di Indonesia.
http://berandamadina.wordpress.com/2010/02/11/misi-saiyid-hussien-j...


Maklumat tambahan
SEJARAH: WALI 7 Syed Hussein JamadilKubra Nusantara 1350M

VERSI LAIN...

Kelantan Purbakala - kilatan jadi Kelantan?

Ahlul Bait Nusantara dikatakan berasal dari titihan zuriat Yang Mulia iaitu Syed Hussein Jamadi Kubra ibni Syeikh Ahmad Jalal dari Kesultanan Deccan (selatan India) (titihan dari syaidina Hussein as bid Ali, yang belayar ke Tanah Melayu (timur) sebagai 'misi dakwah pada sekitar 1300M, yang mana pada masa itu , di sebelah barat, Khalifahtul'mukmin (Salehuddin Al Ayubi) sedang berusaha menakluk Palestine dari tangan Yahudi.

Syed Hussein Jamadil Kubra belayar bersama dengan enam orang adiknya yang lain dan tujuh orang lagi ditinggalkan di bumi kelahirannya, Deccan, keranaSyed Hussein Jamadil Kubra mempunyai 14 orang adik-beradik.Beliau merupaknan abang yang sulong dan kerana itulah keturunannya diberi dengan pangkal nama 'LONG' pada eranya yang bererti 'SULONG' atau anak yang sulong. Beliau juga dikenali dengan nama 'WALI TUJUH' di kalangan masyarakat Kelantan dan juga Nusantara. Daripada titihan bagindalah lahirnya zuriat keturunan Kesultanan Ahlul Bait Nusantara atau 'Raja-Raja Melayu'.

Sebelum sempat mendarat di Tanah Melayu,Syed Hussein Jamadil Kubra dan saudara-saudaranya telah diuji oleh Allah dengan satu ujian yang besar sehingga kapal yang mereka naiki hampir 'KARAM' di laut sehingga Syed Hussein Jamadil Kubra hampir-hampir berputus asa dan beliau bersungguh-sungguh berdoa supaya diselamatkan dari bencana itu dengan berikrar akan mendirikan sebuah 'rumah Allah' (masjid)jika mereka terselamat dari bencana karam itu.


Alhamdulillah, diizinkan Allah, secara tiba-tiba terjadilah 'Karamah WaliAllah' iaitu doanya telah makbul iaitu telah datang pertolongan Allah (Nasrum'minallah) berupa sekawan 'ikan kekacang', telah datang menolong dengan menyumbat diri masing-masing pada tempat yang terdapat lubang-lubang air di kapal itu. Manakala sekawan yang lain telah menolak kapal itu sehingga selamat sampai ke daratan iaitu di Kampung Laut, Tumpat, Kelantan.
Selamat dari bencana itu,Syed Hussein Jamadil Kubra terus sujud syukur dan bersembahyang dua rakaat bersama-sama yang lain.

Fenomena ini menjadi satu 'keganjilan' pada penduduk setempat yang datang menolong kerana di masa itu penduduk di situ masih beragama Hindu dan Budhha yang belum mengenal agama Islam lagi. Dalam keadaan itu, tiba-tiba satu lagi 'petunjuk' dari Allah datang apabila seekor Tupai Putih melompat di hadapan Syed Hussein Jamadil Kubra dan terus menuju ke serumpun pohon buluh 'Betong' yang berada tidak jauh dari Syed Hussein sedang berehat. Tupai putih itu lalu memakan 'umbut' pokok buluh Betong itu dan berlalu dengan kenyangnya.

Memandangkan angkatan Syed Hussein memang dalam keadaan lapar dan dahaga selepas diamuk badai di lautan, maka berkeinginanlah Syed Hussein JamadilKubra untuk mencuba apa yang dimakan oleh Tupai putih itu lantaran laparnya.

Ekoran dari peristiwa ikan Kekacang dan rebung buluh Betong itu,Syed Hussein JamadilKubra telah bersumpah dan mewasiatkan anak-cucu dari zuriat keturunanya supaya tidak boleh lagi memakan 'ikan Kekacang' dan rebung buluh Betong.
Sesiapa yang melanggar pantang itu, biasanya akan terkena penyakit kulit, gatal-gatal atau hilang ingatan. Sengaja Syed Hussein Jamadil Kubra mewasiatkan dua perkara itu supaya dapat dikenal akan keturunanya dan supaya anak-cucunya sentiasa berkeadaan berhati-hati di dalam sesuatu perkara dan jangan bermain-main dengan 'WASIAT' atau amanah. bagai tanda menghormati dan menghargai 'pertolongan' yang telah diberi oleh Allah melaui ikan kekacang dan rebung buluh Betong itu.Realiti daripada peristiwa 'Karam Di Laut' itu, maka telah terdirinya Lagenda Masjid Kampung Laut yang pertama; yang kemudiannya dipindahkan oleh kerajaan ke Nilam Puri, Kota Bharu sehingga sekarang ini.

Setelah siap dibina masjid Kg. Laut, maka Syed Hussein bersama enam saudaranya belayar mudik ke hulu sungai sehingga bertemu dengan sebuah bukit yang dipanggil 'Bukit Panau'. Setelah mudik di muka kuala sungai (sungai Kelantan), maka Syed Hussein dan rombongannya mula mendaki Bukit Panau itu sehinggalah sampai ke puncaknya pada waktu hampir maghrib. Kemudian dari maghrib Syed Hussein JamadilKubra mula beribadat secara 'Suluk' (ritual keagamaan) sehinggalah pada waktu hampir dinihari, tiba-tiba bumi jadi bergoyang, angin bertiup kencang dan terasa ada sesuatu yang bakal terjadi. Dengan kebesaran Allah sekali lagi Allah menunjukkan 'kekeramatan' wali-walinya.

Bumi yang malamnya gelap tiba-tiba bercahaya dengan satu kilauan yang pelik dan menakjubkan. Hal ini menimbulkan kegemparan penduduk setempat, lalu mereka beramai-ramai mendaki Bukit Panau untuk melihat apa yang berlaku. Dalam keadaan aneh, pelik, bingung dan cuba untuk tahu; Penduduk setempat tiba-tiba menjadi lebih terkejut apabila hampir sampai ke puncak bukit apabila satu lagi dentuman yang amat kuat seolah-olah 'petir' yang cahayanya adalah putih berkilau dan memancar terus dari angkatan Syed Hussein JamadilKubra menuju ke langit dan membentuk satu imej seolah-olah 'Tudung Saji'.Dari mulut penduduk setempatlah keluarnya perkataan 'KILAT..KILATAN' sehingga menjadi KELANTAN sampai sekarang ini.


Selepas peristiwa cahaya 'Tudung Saji' itu, Syed Hussein JamadilKubra telah meninggalkan enam orang saudaranya di Bukit Panau itu untuk menjaga 'keberkatan negeri Kelantan' yang baru 'disucikan' oleh Syed Hussein JamadilKubra supaya menjadi negeri yang berkat, aman dan berdaulat.

Kemudian beliau dan beberapa orang lain telah belayar ke Champa dan kemudiannya berkahwin dengan empat orang puteri Raja Champa yang mana keempat orang puteri raja itu telah melahirkan empat dinasti kesultanan Ahlul Bait yang utama di Nusantara ini iaitu kesultanan Pattani-Kelantan, kesultanan Mindanao, kesultanan Brunei (Borneo) dan kesultanan Demak (wali songo).
Beliau kemudian wafat di Kalimantan dan dimakamkan di sana.Daripada beliaulah lahirnya titihan keturunan Raja-Raja Melayu di Nusantara ini. Manakala adiknya yang ketiga iaitu Syeikh Thanauddin atau dikenali sebagai 'Sang AdiPutera' merupakan guru kepada Hang Tuah yang tersebut di dalam sejarah itu.

Maharaja Srimat Trailokyaraja (Maharaja Imbang Jaya - 1233)

Maharaja Suran

Raja Tilam

Raja Sakranta

Sultan Mahmud Jiddah

Raden Mas Ariya (Hang Tuah dikatakan pernah berguru dgn baginda - Hikayat Hang Tuah)

Putri Selindung Bayu (berkahwin dgn zuriat keturunan Nabi Muhammad S.A.W iaitu Sayyid Husain Jamadil Qubra - moyang kepada Wali Songo - rujuk nota tambahan di bawah)

Sayyid Ali Nurul Alam

Sultan Maulana Sharif Abu Abdullah

Wan Abdul Muzaffar

Sultan Abdul Hamid Syah..

Sultan Abdul Hamid Syah ada 3 putera :
- Datu’ Nik Ibrahim
- Sultan Nik Badr Us Salam
- Nik Ali @ Fakeh Ali

[ADA PENDAPAT LAIN YANG MENGATAKAN BAHAWA JURAI KETURUNAN SELANJUTNYA ADALAH DARI KETURUNAN FAKEH ALI, DAN BUKANNYA SULTAN NIK BADR US SALAM]

Sultan Nik Badr Us Salam (putera Ke2 Sultan Abdul Hamid Syah) mendapat seorang putera yang bernama Wan Daim.

Wan Daim pula memperoleh 3 putera iaitu :
- Tuan Sulong : mempunyai putera bernama Long Pandak yg menjadi raja Kota Kubang Labu (Pasir Pekan, Kota Bharu, Kelantan)
- Long Bahar (Raja Jembal) : mempunyai anak bernama Long Sulaiman, dan Long Sulaiman pula mempunyai anak bernama Long Yunus (Moyang kepada Sultan Kelantan sekarang)
- Raja Long Nik (Datu’ Pujud) : raja negeri Reman (kini : meliputi Yala, Grik & Hulu Kelantan)

Raja Long Nik (Putera ke3 Wan Daim) mempunya 4 putera :
- Long Nuh
- Long Man
- Long Abdul Rahman (Raja Legeh)
- Long Gaffar (pengasas sebenar negeri Kelantan moden setelah berjaya mengalahkan kerajaan Kota Kubang Labu dalam dua peperangan sekitar tahun 1760-an)

Danau Tok Uban - Penuh Misteri 

Kenapa Sultan Brunei membina sebuah masjid yang indah jauh tersorok di tepi Danau Tok Uban?

Ini kerana Syed Berkat (Sultan Sharif Ali, nenek moyang Sultan Brunei pada hari ini) merupakan anak hasil perkahwinan Syed Hussein Jamadil Kubra dengan Putri Johor (puteri kepada Sultan Baki Shah , Sultan Kelantan pada zaman Empayar Chermin.

Sebelum tenggelam ke dasar tasik, di situlah kota kerajaan Kelantan purba Empayar Chermin, tempat Sultan Sharif Ali sebelum beliau ke Brunei dan diangkat menjadi Sultan Brunei bagi menggantikan Sultan Ahmad yang mangkat tanpa putera lelaki. Di sinilah bermulanya susur galur Kesultanan Brunei yang terus kekal pada hari ini.......

Empayar Chermin adalah koalisi sementara antara Kerajaan Langkasuka dengan Kerajaan Champa (Vietnam) dan Kerajaan Samudera-Pasai (Aceh) yang dibentuk selepas tahun 1335 oleh Raja Langkasuka-Kelantan ketika itu yang bernama Raja Bharubhasa atau dikenali sebagai Sultan Mahmud Syah setelah memeluk Islam melalui ulama dari Pasai.
 
Saiyid Hussein Jamadil Kubra dari keturunan Saiyid al-Alawiyah (bertemu hingga kepada Saiyidina Hussein cucu Rasulullah s.a.w.) anak dari bekas seorang gabenor kepada Sultan Muhammad Tugluq (Kesultanan Delhi) yang kemudian berkuasa di wilayah Deccan (India Selatan), telah sampai di Kelantan kira-kira pada tahun 1349 besama adiknya Saiyid Thana'uddin atau Syeikh Saman (anak murid kepada Ibnu Hajar).
 
Sepanjang misi dakwahnya Saiyid Hussein sempat mengawini tiga puteri keluarga Diraja Empayar Chermin yang ketika itu, ibu kotanya bernama 'Jeddah' terletak 3 batu dari Bukit Panau, Kelantan Darul Naim. Jeddah bermaksud permata. Kota ini telah tenggelam ke dalam bumi menjadi Danau Tok Uban.

What is a Verb?
The verb is perhaps the most important part of the sentence. A verbor compound verb asserts something about the subject of the sentence and express actions, events, or states of being. The verb or compound verb is the critical element of the predicate of a sentence.
In each of the following sentences, the verb or compound verb ishighlighted:
Dracula bites his victims on the neck.
The verb "bites" describes the action Dracula takes.
In early October, Giselle will plant twenty tulip bulbs.
Here the compound verb "will plant" describes an action that will take place in the future.
My first teacher was Miss Crawford, but I remember the janitor Mr. Weatherbee more vividly.
In this sentence, the verb "was" (the simple past tense of "is") identifies a particular person and the verb "remembered" describes a mental action.
Karl Creelman bicycled around the world in 1899, but his diaries and his bicycle were destroyed.
In this sentence, the compound verb "were destroyed" describes an action which took place in the past.

What is a Noun?

A noun is a word used to name a person, animal, place, thing, and abstract idea. Nouns are usually the first words which small children learn. The highlighted words in the following sentences are all nouns:
Late last year our neighbours bought a goat.
Portia White was an opera singer.
The bus inspector looked at all the passengers' passes.
According to Plutarch, the library at Alexandria was destroyed in 48 B.C.
Philosophy is of little comfort to the starving.
A noun can function in a sentence as a subject, a direct object, anindirect object, a subject complement, an object complement, anappositive, an adjective or an adverb.

Noun Gender

Many common nouns, like "engineer" or "teacher," can refer to men or women. Once, many English nouns would change form depending on their gender -- for example, a man was called an "author" while a woman was called an "authoress" -- but this use of gender-specific nouns is very rare today. Those that are still used occasionally tend to refer to occupational categories, as in the following sentences.
David Garrick was a very prominent eighteenth-century actor.
Sarah Siddons was at the height of her career as an actress in the 1780s.
The manager was trying to write a want ad, but he couldn't decide whether he was advertising for a "waiter" or a "waitress"

Noun Plurals

Most nouns change their form to indicate number by adding "-s" or "-es", as illustrated in the following pairs of sentences:
When Matthew was small he rarely told the truth if he thought he was going to be punished.
Many people do not believe that truths are self-evident.
As they walked through the silent house, they were startled by an unexpected echo.
I like to shout into the quarry and listen to the echoes that return.
He tripped over a box left carelessly in the hallway.
Since we are moving, we will need many boxes.
There are other nouns which form the plural by changing the last letter before adding "s". Some words ending in "f" form the plural by deleting "f" and adding "ves," and words ending in "y" form the plural by deleting the "y" and adding "ies," as in the following pairs of sentences:
The harbour at Marble Mountain has one wharf.
There are several wharves in Halifax Harbour.
Warsaw is their favourite city because it reminds them of their courtship.
The vacation my grandparents won includes trips to twelve European cities.
The children circled around the headmaster and shouted, "Are you a mouse or a man?"
The audience was shocked when all five men admitted that they were afraid of mice.
Other nouns form the plural irregularly. If English is your first language, you probably know most of these already: when in doubt, consult a good dictionary.

Possessive Nouns

In the possessive case, a noun or pronoun changes its form to show that it owns or is closely related to something else. Usually, nouns become possessive by adding a combination of an apostrophe and the letter "s."
You can form the possessive case of a singular noun that does not end in "s" by adding an apostrophe and "s," as in the following sentences:
The red suitcase is Cassandra's.
The only luggage that was lost was the prime minister's.
The exhausted recruits were woken before dawn by the drill sergeant's screams.
The miner's face was covered in coal dust.
You can form the possessive case of a singular noun that ends in "s" by adding an apostrophe alone or by adding an apostrophe and "s," as in the following examples:
The bus's seats are very uncomfortable.
The bus' seats are very uncomfortable.
The film crew accidentally crushed the platypus's eggs.
The film crew accidentally crushed the platypus' eggs.
Felicia Hemans's poetry was once more popular than Lord Byron's.
Felicia Hemans' poetry was once more popular than Lord Byron's.
You can form the possessive case of a plural noun that does not end in "s" by adding an apostrophe and a "s," as in the following examples:
The children's mittens were scattered on the floor of the porch.
The sheep's pen was mucked out every day.
Since we have a complex appeal process, a jury's verdict is not always final.
The men's hockey team will be playing as soon as thewomen's team is finished.
The hunter followed the moose's trail all morning but lost it in the afternoon.
You can form the possessive case of a plural noun that does end in "s" by adding an apostrophe:
The concert was interrupted by the dogs' barking, the ducks'quacking, and the babies' squalling.
The janitors' room is downstairs and to the left.
My uncle spent many hours trying to locate the squirrels' nest.
The archivist quickly finished repairing the diaries' bindings.
Religion is usually the subject of the roommates' many late night debates.

Using Possessive Nouns

When you read the following sentences, you will notice that a noun in the possessive case frequently functions as an adjective modifying another noun:
The miner's face was covered in coal dust.
Here the possessive noun "miner's" is used to modify the noun "face" and together with the article "the," they make up the noun phrasethat is the sentence's subject.
The concert was interrupted by the dogs' barking, the ducks'quacking, and the babies' squalling.
In this sentence, each possessive noun modifies a gerund. The possessive noun "dogs"' modifies "barking," "ducks"' modifies "quacking," and "babies"' modifies "squalling."
The film crew accidentally crushed the platypus's eggs.
In this example the possessive noun "platypus's" modifies the noun "eggs" and the noun phrase "the platypus's eggs" is the direct object of the verb "crushed."
My uncle spent many hours trying to locate the squirrels' nest.
In this sentence the possessive noun "squirrels"' is used to modify the noun "nest" and the noun phrase "the squirrels' nest" is theobject of the infinitive phrase "to locate."

Types Of Nouns

There are many different types of nouns. As you know, you capitalise some nouns, such as "Canada" or "Louise," and do not capitalise others, such as "badger" or "tree" (unless they appear at the beginning of a sentence). In fact, grammarians have developed a whole series of noun types, including the proper noun, the common noun, the concrete noun, the abstract noun, the countable noun (also called the count noun), the non-countable noun (also called the mass noun), and the collective noun. You should note that a noun will belong to more than one type: it will be proper or common, abstract or concrete, and countable or non-countable or collective.
If you are interested in the details of these different types, you can read about them in the following sections.

Proper Nouns

You always write a proper noun with a capital letter, since the noun represents the name of a specific person, place, or thing. The names of days of the week, months, historical documents, institutions, organisations, religions, their holy texts and their adherents are proper nouns. A proper noun is the opposite of a common noun
In each of the following sentences, the proper nouns are highlighted:
The Marroons were transported from Jamaica and forced to build the fortifications in Halifax.
Many people dread Monday mornings.
Beltane is celebrated on the first of May.
Abraham appears in the Talmud and in the Koran.
Last year, I had a Baptist, a Buddhist, and a Gardnerian Witch as roommates.

Common Nouns

A common noun is a noun referring to a person, place, or thing in a general sense -- usually, you should write it with a capital letter only when it begins a sentence. A common noun is the opposite of a proper noun.
In each of the following sentences, the common nouns arehighlighted:
According to the sign, the nearest town is 60 miles away.
All the gardens in the neighbourhood were invaded by beetlesthis summer.
I don't understand why some people insist on having six different kinds of mustard in their cupboards.
The road crew was startled by the sight of three large moosecrossing the road.
Many child-care workers are underpaid.
Sometimes you will make proper nouns out of common nouns, as in the following examples:
The tenants in the Garnet Apartments are appealing the large and sudden increase in their rent.
The meals in the Bouncing Bean Restaurant are less expensive than meals in ordinary restaurants.
Many witches refer to the Renaissance as the Burning Times.
The Diary of Anne Frank is often a child's first introduction to the history of the Holocaust.

Concrete Nouns

A concrete noun is a noun which names anything (or anyone) that you can perceive through your physical senses: touch, sight, taste, hearing, or smell. A concrete noun is the opposite of a abstract noun.
The highlighted words in the following sentences are all concrete nouns:
The judge handed the files to the clerk.
Whenever they take the dog to the beach, it spends hours chasing waves.
The real estate agent urged the couple to buy the secondhouse because it had new shingles.
As the car drove past the park, the thump of a disco tuneoverwhelmed the string quartet's rendition of a minuet.
The book binder replaced the flimsy paper cover with a sturdy, cloth-covered board.

Abstract Nouns

An abstract noun is a noun which names anything which you can notperceive through your five physical senses, and is the opposite of a concrete noun. The highlighted words in the following sentences are all abstract nouns:
Buying the fire extinguisher was an afterthought.
Tillie is amused by people who are nostalgic about childhood.
Justice often seems to slip out of our grasp.
Some scientists believe that schizophrenia is transmitted genetically.

Countable Nouns

A countable noun (or count noun) is a noun with both a singular and a plural form, and it names anything (or anyone) that you can count. You can make a countable noun plural and attach it to a plural verb in a sentence. Countable nouns are the opposite of non-countable nouns and collective nouns.
In each of the following sentences, the highlighted words are countable nouns:
We painted the table red and the chairs blue.
Since he inherited his aunt's library, Jerome spends everyweekend indexing his books.
Miriam found six silver dollars in the toe of a sock.
The oak tree lost three branches in the hurricane.
Over the course of twenty-seven years, Martha Ballad delivered just over eight hundred babies.

Non-Countable Nouns

A non-countable noun (or mass noun) is a noun which does not have a plural form, and which refers to something that you could (or would) not usually count. A non-countable noun always takes a singular verb in a sentence. Non-countable nouns are similar to collective nouns, and are the opposite of countable nouns.
The highlighted words in the following sentences are non-countable nouns:
Joseph Priestly discovered oxygen.
The word "oxygen" cannot normally be made plural.
Oxygen is essential to human life.
Since "oxygen" is a non-countable noun, it takes the singular verb "is" rather than the plural verb "are."
We decided to sell the furniture rather than take it with us when we moved.
You cannot make the noun "furniture" plural.
The furniture is heaped in the middle of the room.
Since "furniture" is a non-countable noun, it takes a singular verb, "is heaped."
The crew spread the gravel over the roadbed.
You cannot make the non-countable noun "gravel" plural.
Gravel is more expensive than I thought.
Since "gravel" is a non-countable noun, it takes the singular verb form "is."

Collective Nouns

A collective noun is a noun naming a group of things, animals, or persons. You could count the individual members of the group, but you usually think of the group as a whole is generally as one unit. You need to be able to recognise collective nouns in order to maintain subject-verb agreement. A collective noun is similar to a non-countable noun, and is roughly the opposite of a countable noun.
In each of the following sentences, the highlighted word is a collective noun:
The flock of geese spends most of its time in the pasture.
The collective noun "flock" takes the singular verb "spends."
The jury is dining on take-out chicken tonight.
In this example the collective noun "jury" is the subject of the singularcompound verb "is dining."
The steering committee meets every Wednesday afternoon.
Here the collective noun "committee" takes a singular verb, "meets."
The class was startled by the bursting light bulb.
In this sentence the word "class" is a collective noun and takes the singular compound verb "was startled."

 

What is a Pronoun?

A pronoun can replace a noun or another pronoun. You use pronouns like "he," "which," "none," and "you" to make your sentences less cumbersome and less repetitive.
Grammarians classify pronouns into several types, including the personal pronoun, the demonstrative pronoun, the interrogative pronoun, the indefinite pronoun, the relative pronoun, the reflexive pronoun, and the intensive pronoun.

Personal Pronouns

A personal pronoun refers to a specific person or thing and changes its form to indicate person, number, gender, and case.

Subjective Personal Pronouns

A subjective personal pronoun indicates that the pronoun is acting as the subject of the sentence. The subjective personal pronouns are "I," "you," "she," "he," "it," "we," "you," "they."
In the following sentences, each of the highlighted words is a subjective personal pronoun and acts as the subject of the sentence:
I was glad to find the bus pass in the bottom of the green knapsack.
You are surely the strangest child I have ever met.
He stole the selkie's skin and forced her to live with him.
When she was a young woman, she earned her living as a coal miner.
After many years, they returned to their homeland.
We will meet at the library at 3:30 p.m.
It is on the counter.
Are you the delegates from Malagawatch?

Objective Personal Pronouns

An objective personal pronoun indicates that the pronoun is acting as an object of a verb, compound verb, preposition, or infinitive phrase. The objective personal pronouns are: "me," "you," "her," "him," "it," "us," "you," and "them."
In the following sentences, each of the highlighted words is an objective personal pronoun:
Seamus stole the selkie's skin and forced her to live with him.
The objective personal pronoun "her" is the direct object of the verb "forced" and the objective personal pronoun "him" is the object of the preposition "with."
After reading the pamphlet, Judy threw it into the garbage can.
The pronoun "it" is the direct object of the verb "threw."
The agitated assistant stood up and faced the angry delegates and said, "Our leader will address you in five minutes."
In this sentence, the pronoun "you" is the direct object of the verb "address."
Deborah and Roberta will meet us at the newest café in the market.
Here the objective personal pronoun "us" is the direct object of the compound verb "will meet."
Give the list to me.
Here the objective personal pronoun "me" is the object of the preposition "to."
I'm not sure that my contact will talk to you.
Similarly in this example, the objective personal pronoun "you" is the object of the preposition "to."
Christopher was surprised to see her at the drag races.
Here the objective personal pronoun "her" is the object of the infinitive phrase "to see."

Possessive Personal Pronouns

A possessive pronoun indicates that the pronoun is acting as a marker of possession and defines who owns a particular object or person. The possessive personal pronouns are "mine," "yours," "hers," "his," "its," "ours," and "theirs." Note that possessive personal pronouns are very similar to possessive adjectives like "my," "her," and "their."
In each of the following sentences, the highlighted word is a possessive personal pronoun:
The smallest gift is mine.
Here the possessive pronoun "mine" functions as a subject complement.
This is yours.
Here too the possessive pronoun "yours" functions as a subject complement.
His is on the kitchen counter.
In this example, the possessive pronoun "his" acts as the subject of the sentence.
Theirs will be delivered tomorrow.
In this sentence, the possessive pronoun "theirs" is the subject of the sentence.
Ours is the green one on the corner.
Here too the possessive pronoun "ours" function as the subject of the sentence.

Demonstrative Pronouns

A demonstrative pronoun points to and identifies a noun or a pronoun. "This" and "these" refer to things that are nearby either in space or in time, while "that" and "those" refer to things that are farther away in space or time.
The demonstrative pronouns are "this," "that," "these," and "those." "This" and "that" are used to refer to singular nouns or noun phrasesand "these" and "those" are used to refer to plural nouns and noun phrases. Note that the demonstrative pronouns are identical todemonstrative adjectives, though, obviously, you use them differently. It is also important to note that "that" can also be used as a relative pronoun.
In the following sentences, each of the highlighted words is a demonstrative pronoun:
This must not continue.
Here "this" is used as the subject of the compound verb "must not continue."
This is puny; that is the tree I want.
In this example "this" is used as subject and refers to something close to the speaker. The demonstrative pronoun "that" is also a subject but refers to something farther away from the speaker.
Three customers wanted these.
Here "these" is the direct object of the verb "wanted."

Interrogative Pronouns

An interrogative pronoun is used to ask questions. The interrogative pronouns are "who," "whom," "which," "what" and the compounds formed with the suffix "ever" ("whoever," "whomever," "whichever," and "whatever"). Note that either "which" or "what" can also be used as an interrogative adjective, and that "who," "whom," or "which" can also be used as a relative pronoun.
You will find "who," "whom," and occasionally "which" used to refer to people, and "which" and "what" used to refer to things and to animals.
"Who" acts as the subject of a verb, while "whom" acts as the object of a verb, preposition, or a verbal.
The highlighted word in each of the following sentences is an interrogative pronoun:
Which wants to see the dentist first?
"Which" is the subject of the sentence.
Who wrote the novel Rockbound?
Similarly "who" is the subject of the sentence.
Whom do you think we should invite?
In this sentence, "whom" is the object of the verb "invite."
To whom do you wish to speak?
Here the interrogative pronoun "whom " is the object of the preposition "to."
Who will meet the delegates at the train station?
In this sentence, the interrogative pronoun "who" is the subject of the compound verb "will meet."
To whom did you give the paper?
In this example the interrogative pronoun "whom" is the object of the preposition "to."
What did she say?
Here the interrogative pronoun "what" is the direct object of the verb "say."

Relative Pronouns

You can use a relative pronoun is used to link one phrase or clauseto another phrase or clause. The relative pronouns are "who," "whom," "that," and "which." The compounds "whoever," "whomever," and "whichever" are also relative pronouns.
You can use the relative pronouns "who" and "whoever" to refer to the subject of a clause or sentence, and "whom" and "whomever" to refer to the objects of a verb, a verbal or a preposition.
In each of the following sentences, the highlighted word is a relative pronoun.
You may invite whomever you like to the party.
The relative pronoun "whomever" is the direct object of the compound verb "may invite."
The candidate who wins the greatest popular vote is not always elected.
In this sentence, the relative pronoun is the subject of the verb "wins" and introduces the subordinate clause "who wins the greatest popular vote." This subordinate clause acts as an adjective modifying "candidate."
In a time of crisis, the manager asks the workers whom she believes to be the most efficient to arrive an hour earlier than usual.
In this sentence "whom" is the direct object of the verb "believes" and introduces the subordinate clause "whom she believes to be the most efficient". This subordinate clause modifies the noun "workers."
Whoever broke the window will have to replace it.
Here "whoever" functions as the subject of the verb "broke."
The crate which was left in the corridor has now been moved into the storage closet.
In this example "which" acts as the subject of the compound verb "was left" and introduces the subordinate clause "which was left in the corridor." The subordinate clause acts as an adjective modifying the noun "crate."
I will read whichever manuscript arrives first.
Here "whichever" modifies the noun "manuscript" and introduces the subordinate clause "whichever manuscript arrives first." The subordinate clause functions as the direct object of the compound verb "will read."

Indefinite Pronouns

An indefinite pronoun is a pronoun referring to an identifiable but not specified person or thing. An indefinite pronoun conveys the idea of all, any, none, or some.
The most common indefinite pronouns are "all," "another," "any," "anybody," "anyone," "anything," "each," "everybody," "everyone," "everything," "few," "many," "nobody," "none," "one," "several," "some," "somebody," and "someone." Note that some indefinite pronouns can also be used as indefinite adjectives.
The highlighted words in the following sentences are indefinite pronouns:
Many were invited to the lunch but only twelve showed up.
Here "many" acts as the subject of the compound verb "were invited."
The office had been searched and everything was thrown onto the floor.
In this example, "everything" acts as a subject of the compound verb "was thrown."
We donated everything we found in the attic to the woman's shelter garage sale.
In this sentence, "everything" is the direct object of theverb "donated."
Although they looked everywhere for extra copies of the magazine, they found none.
Here too the indefinite pronoun functions as a direct object: "none" is the direct object of "found."
Make sure you give everyone a copy of the amended bylaws.
In this example, "everyone" is the indirect object of the verb "give" -- the direct object is the noun phrase "a copy of the amended bylaws."
Give a registration package to each.
Here "each" is the object of the preposition "to."

Reflexive Pronouns

You can use a reflexive pronoun to refer back to the subject of the clause or sentence.
The reflexive pronouns are "myself," "yourself," "herself," "himself," "itself," "ourselves," "yourselves," and "themselves." Note each of these can also act as an intensive pronoun.
Each of the highlighted words in the following sentences is a reflexive pronoun:
Diabetics give themselves insulin shots several times a day.
The Dean often does the photocopying herself so that the secretaries can do more important work.
After the party, I asked myself why I had faxed invitations to everyone in my office building.
Richard usually remembered to send a copy of his e-mail tohimself.
Although the landlord promised to paint the apartment, we ended up doing it ourselves.

Intensive Pronouns

An intensive pronoun is a pronoun used to emphasise its antecedent. Intensive pronouns are identical in form to reflexive pronouns.
The highlighted words in the following sentences are intensive pronouns:
I myself believe that aliens should abduct my sister.
The Prime Minister himself said that he would lower taxes.
They themselves promised to come to the party even though they had a final exam at the same time.
Written by Heather MacFadyen

What Is An Adjective?

An adjective modifies a noun or a pronoun by describing, identifying, or quantifying words. An adjective usually precedes the noun or the pronoun which it modifies.
In the following examples, the highlighted words are adjectives:
The truck-shaped balloon floated over the treetops.
Mrs. Morrison papered her kitchen walls with hideous wall paper.
The small boat foundered on the wine dark sea.
The coal mines are dark and dank.
Many stores have already begun to play irritating Christmasmusic.
A battered music box sat on the mahogany sideboard.
The back room was filled with large, yellow rain boots.
An adjective can be modified by an adverb, or by a phrase or clausefunctioning as an adverb. In the sentence
My husband knits intricately patterned mittens.
for example, the adverb "intricately" modifies the adjective "patterned."
Some nouns, many pronouns, and many participle phrases can also act as adjectives. In the sentence
Eleanor listened to the muffled sounds of the radio hiddenunder her pillow.
for example, both highlighted adjectives are past participles.
Grammarians also consider articles ("the," "a," "an") to be adjectives.

Possessive Adjectives

A possessive adjective ("my," "your," "his," "her," "its," "our," "their") is similar or identical to a possessive pronoun; however, it is used as an adjective and modifies a noun or a noun phrase, as in the following sentences:
I can't complete my assignment because I don't have the textbook.
In this sentence, the possessive adjective "my" modifies "assignment" and the noun phrase "my assignment" functions as anobject. Note that the possessive pronoun form "mine" is not used to modify a noun or noun phrase.
What is your phone number.
Here the possessive adjective "your" is used to modify the noun phrase "phone number"; the entire noun phrase "your phone number" is a subject complement. Note that the possessive pronoun form "yours" is not used to modify a noun or a noun phrase.
The bakery sold his favourite type of bread.
In this example, the possessive adjective "his" modifies the noun phrase "favourite type of bread" and the entire noun phrase "his favourite type of bread" is the direct object of the verb "sold."
After many years, she returned to her homeland.
Here the possessive adjective "her" modifies the noun "homeland" and the noun phrase "her homeland" is the object of the preposition"to." Note also that the form "hers" is not used to modify nouns or noun phrases.
We have lost our way in this wood.
In this sentence, the possessive adjective "our" modifies "way" and the noun phrase "our way" is the direct object of the compound verb"have lost". Note that the possessive pronoun form "ours" is not used to modify nouns or noun phrases.
In many fairy tales, children are neglected by their parents.
Here the possessive adjective "their" modifies "parents" and the noun phrase "their parents" is the object of the preposition "by." Note that the possessive pronoun form "theirs" is not used to modify nouns or noun phrases.
The cat chased its ball down the stairs and into the backyard.
In this sentence, the possessive adjective "its" modifies "ball" and the noun phrase "its ball" is the object of the verb "chased." Note that "its" is the possessive adjective and "it's" is a contraction for "it is."

Demonstrative Adjectives

The demonstrative adjectives "this," "these," "that," "those," and "what" are identical to the demonstrative pronouns, but are used as adjectives to modify nouns or noun phrases, as in the following sentences:
When the librarian tripped over that cord, she dropped a pile of books.
In this sentence, the demonstrative adjective "that" modifies the noun "cord" and the noun phrase "that cord" is the object of the preposition "over."
This apartment needs to be fumigated.
Here "this" modifies "apartment" and the noun phrase "this apartment" is the subject of the sentence.
Even though my friend preferred those plates, I bought these.
In the subordinate clause, "those" modifies "plates" and the noun phrase "those plates" is the object of the verb "preferred." In theindependent clause, "these" is the direct object of the verb "bought."
Note that the relationship between a demonstrative adjective and a demonstrative pronoun is similar to the relationship between a possessive adjective and a possessive pronoun, or to that between a interrogative adjective and an interrogative pronoun.

Interrogative Adjectives

An interrogative adjective ("which" or "what") is like an interrogative pronoun, except that it modifies a noun or noun phrase rather than standing on its own (see also demonstrative adjectives and possessive adjectives):
Which plants should be watered twice a week?
Like other adjectives, "which" can be used to modify a noun or a noun phrase. In this example, "which" modifies "plants" and the noun phrase "which plants" is the subject of the compound verb "should be watered":
What book are you reading?
In this sentence, "what" modifies "book" and the noun phrase "what book" is the direct object of the compound verb "are reading."

Indefinite Adjectives

An indefinite adjective is similar to an indefinite pronoun, except that it modifies a noun, pronoun, or noun phrase, as in the following sentences:
Many people believe that corporations are under-taxed.
The indefinite adjective "many" modifies the noun "people" and the noun phrase "many people" is the subject of the sentence.
I will send you any mail that arrives after you have moved to Sudbury.
The indefinite adjective "any" modifies the noun "mail" and the noun phrase "any mail" is the direct object of the compound verb "will send."
They found a few goldfish floating belly up in the swan pound.
In this example the indefinite adjective modifies the noun "goldfish" and the noun phrase is the direct object of the verb "found":
The title of Kelly's favourite game is "All dogs go to heaven."
Here the indefinite pronoun "all" modifies "dogs" and the full title is a subject complement.

What is an Adverb?

An adverb can modify a verb, an adjective, another adverb, a phrase, or a clause. An adverb indicates manner, time, place, cause, or degree and answers questions such as "how," "when," "where," "how much".
While some adverbs can be identified by their characteristic "ly" suffix, most of them must be identified by untangling the grammatical relationships within the sentence or clause as a whole. Unlike an adjective, an adverb can be found in various places within the sentence.
In the following examples, each of the highlighted words is an adverb:
The seamstress quickly made the mourning clothes.
In this sentence, the adverb "quickly" modifies the verb "made" and indicates in what manner (or how fast) the clothing was constructed.
The midwives waited patiently through a long labour.
Similarly in this sentence, the adverb "patiently" modifies the verb "waited" and describes the manner in which the midwives waited.
The boldly spoken words would return to haunt the rebel.
In this sentence the adverb "boldly" modifies the adjective "spoken."
We urged him to dial the number more expeditiously.
Here the adverb "more" modifies the adverb "expeditiously."
Unfortunately, the bank closed at three today.
In this example, the adverb "unfortunately" modifies the entire sentence.

Conjunctive Adverbs

You can use a conjunctive adverb to join two clauses together. Some of the most common conjunctive adverbs are "also," "consequently," "finally," "furthermore," "hence," "however," "incidentally," "indeed," "instead," "likewise," "meanwhile," "nevertheless," "next," "nonetheless," "otherwise," "still," "then," "therefore," and "thus." A conjunctive adverb is not strong enough to join two independent clauses without the aid of a semicolon.
The highlighted words in the following sentences are conjunctive adverbs:
The government has cut university budgets; consequently, class sizes have been increased.
He did not have all the ingredients the recipe called for;therefore, he decided to make something else.
The report recommended several changes to the ways the corporation accounted for donations; furthermore, it suggested that a new auditor be appointed immediately.
The crowd waited patiently for three hours; finally, the doors to the stadium were opened.
Batman and Robin fruitlessly searched the building; indeed, the Joker had escaped through a secret door in the basement.
Written by Heather MacFadyen

What is a Preposition?
A preposition links nouns, pronouns and phrases to other words in asentence. The word or phrase that the preposition introduces is called the object of the preposition.
A preposition usually indicates the temporal, spatial or logical relationship of its object to the rest of the sentence as in the following examples:
The book is on the table.
The book is beneath the table.
The book is leaning against the table.
The book is beside the table.
She held the book over the table.
She read the book during class.
In each of the preceding sentences, a preposition locates the noun "book" in space or in time.
A prepositional phrase is made up of the preposition, its object and any associated adjectives or adverbs. A prepositional phrase can function as a noun, an adjective, or an adverb. The most common prepositions are "about," "above," "across," "after," "against," "along," "among," "around," "at," "before," "behind," "below," "beneath," "beside," "between," "beyond," "but," "by," "despite," "down," "during," "except," "for," "from," "in," "inside," "into," "like," "near," "of," "off," "on," "onto," "out," "outside," "over," "past," "since," "through," "throughout," "till," "to," "toward," "under," "underneath," "until," "up," "upon," "with," "within," and "without."
Each of the highlighted words in the following sentences is a preposition:
The children climbed the mountain without fear.
In this sentence, the preposition "without" introduces the noun "fear." The prepositional phrase "without fear" functions as an adverb describing how the children climbed.
There was rejoicing throughout the land when the government was defeated.
Here, the preposition "throughout" introduces the noun phrase "the land." The prepositional phrase acts as an adverb describing the location of the rejoicing.
The spider crawled slowly along the banister.
The preposition "along" introduces the noun phrase "the banister" and the prepositional phrase "along the banister" acts as an adverb, describing where the spider crawled.
The dog is hiding under the porch because it knows it will be punished for chewing up a new pair of shoes.
Here the preposition "under" introduces the prepositional phrase "under the porch," which acts as an adverb modifying the compound verb "is hiding."
The screenwriter searched for the manuscript he was certain was somewhere in his office.
Similarly in this sentence, the preposition "in" introduces a prepositional phrase "in his office," which acts as an adverb describing the location of the missing papers.

Written by Heather MacFadyen

What is a Conjunction?

You can use a conjunction to link words, phrases, and clauses, as in the following example:
I ate the pizza and the pasta.
Call the movers when you are ready.

Co-ordinating Conjunctions

You use a co-ordinating conjunction ("and," "but," "or," "nor," "for," "so," or "yet") to join individual words, phrases, and independent clauses. Note that you can also use the conjunctions "but" and "for" as prepositions.
In the following sentences, each of the highlighted words is a co-ordinating conjunction:
Lilacs and violets are usually purple.
In this example, the co-ordinating conjunction "and" links two nouns.
This movie is particularly interesting to feminist film theorists,for the screenplay was written by Mae West.
In this example, the co-ordinating conjunction "for" is used to link two independent clauses.
Daniel's uncle claimed that he spent most of his youth dancing on rooftops and swallowing goldfish.
Here the co-ordinating conjunction "and" links two participle phrases("dancing on rooftops" and "swallowing goldfish") which act as adverbsdescribing the verb "spends."

Subordinating Conjunctions

A subordinating conjunction introduces a dependent clause and indicates the nature of the relationship among the independent clause(s) and the dependent clause(s).
The most common subordinating conjunctions are "after," "although," "as," "because," "before," "how," "if," "once," "since," "than," "that," "though," "till," "until," "when," "where," "whether," and "while."
Each of the highlighted words in the following sentences is a subordinating conjunction:
After she had learned to drive, Alice felt more independent.
The subordinating conjunction "after" introduces the dependent clause "After she had learned to drive."
If the paperwork arrives on time, your cheque will be mailed on Tuesday.
Similarly, the subordinating conjunction "if" introduces the dependent clause "If the paperwork arrives on time."
Gerald had to begin his thesis over again when his computer crashed.
The subordinating conjunction "when" introduces the dependent clause "when his computer crashed."
Midwifery advocates argue that home births are safer becausethe mother and baby are exposed to fewer people and fewer germs.
In this sentence, the dependent clause "because the mother and baby are exposed to fewer people and fewer germs" is introduced by the subordinating conjunction "because."

Correlative Conjunctions

Correlative conjunctions always appear in pairs -- you use them to link equivalent sentence elements. The most common correlative conjunctions are "both...and," "either...or," "neither...nor,", "not only...but also," "so...as," and "whether...or." (Technically correlative conjunctions consist simply of a co-ordinating conjunction linked to anadjective or adverb.)
The highlighted words in the following sentences are correlative conjunctions:
Both my grandfather and my father worked in the steel plant.
In this sentence, the correlative conjunction "both...and" is used to link the two noun phrases that act as the compound subject of the sentence: "my grandfather" and "my father".
Bring either a Jello salad or a potato scallop.
Here the correlative conjunction "either...or" links two noun phrases: "a Jello salad" and "a potato scallop."
Corinne is trying to decide whether to go to medical school orto go to law school.
Similarly, the correlative conjunction "whether ... or" links the twoinfinitive phrases "to go to medical school" and "to go to law school."
The explosion destroyed not only the school but also the neighbouring pub.
In this example the correlative conjunction "not only ... but also" links the two noun phrases ("the school" and "neighbouring pub") which act as direct objects.
Note: some words which appear as conjunctions can also appear as prepositions or as adverbs.

Written by Heather MacFadyen
What is an Interjection?
An interjection is a word added to a sentence to convey emotion. It is not grammatically related to any other part of the sentence.
You usually follow an interjection with an exclamation mark. Interjections are uncommon in formal academic prose, except in direct quotations.
The highlighted words in the following sentences are interjections:
Ouch, that hurt!
Oh no, I forgot that the exam was today.
Hey! Put that down!
I heard one guy say to another guy, "He has a new car, eh?"
I don't know about you but, good lord, I think taxes are too high!
Written by Heather MacFadyen