Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis
Bahan-bahannya :
Ikan bilis
10 tangkai cili kering - tambah jika nak pedas - dikisar
1 labu bawang besar - dipotong membulat
4 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Caranya :
Ikan bilis
10 tangkai cili kering - tambah jika nak pedas - dikisar
1 labu bawang besar - dipotong membulat
4 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Caranya :
- Goreng garing ikan bilis. Ketepikan.
- Tumis bahan kisar menggunakan minyak menggoreng ikan bilis tadi hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa.
- Masukkan bilis goreng.
- Kacau rata.
- Masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
- Siap :)
Sambal ni kering. Jika nak basah, masukkan air semasa masukkan air asam jawa. Selamat mencuba.
Resepi Ikan Bawal Sweet Sour
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan bawal
garam, kunyit dan bawang putih - tumbuk
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air
1 biji tomato - potong dadu
1/2 batang carrot - potong dadu
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa - saya letak madu
minyak
Cara:
- Perap ikan dengan garam, kunyit dan bawang putih.
- Goreng hingga masak. Ketepikan.
- Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
- Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan cili potong, garam dan madu.
- Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan bawal yang telah digoreng tadi.
- Hiaskan dengan daun sup & bawang.
Resepi Kurma Ayam
Bahan-bahannya :
Ayam
2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
sedikit halia
rempah tumis - bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis
rempah kurma
yogurt - menggantikan santan
garam
Caranya :
Ayam
2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
sedikit halia
rempah tumis - bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis
rempah kurma
yogurt - menggantikan santan
garam
Caranya :
- Perap ayam dengan halia dan garam.
- tumis rempah tumis dan halia.
- Masukkan bawang besar dan bawang putih. Apabila naik bau, masukkan rempah kurma dan air.
- Tunggu pecah minyak.
- Masukkan ayam.
- Apabila ayam nak masak, masukkan yogurt dan garam.
- Tunggu kuah pekat sikit, angkat.
- Siap.
Jika tiada yogurt, boleh buat dadih sendiri. Caranya, bancuh susu (apa-apa susu) dengan air. Perahkan asam limau. Biarkan 5 minit agar ia berkeladak.
Jika suka, masukkan kentang, telur rebus dan lada hijau. Sedap!
No comments:
Post a Comment